Държавната мярка за подкрепа на пострадали от пандемията бизнеси, станала по-известна като 60/40, ще остане до края на годината, но нейният дизайн ще бъде променен и прагът за получаването й ще стане по-висок. Това съобщи днес БНР, позовавайки се на свои източници. Подобна информация обаче отдавна се очаква да стане публична, имайки предвид, че за нея се говори от известно време.  

След като промяната бъде официализирана, то тогава право на помощ ще имат компании, които могат да докажат спад на оборота от 40% спрямо миналата година, вместо досегашните 20%. 

За фирмите със спад на приходите от 30 на сто държавата ще поема 50 процента от заплатите и осигуровките, а останалата половина ще е за сметка на работодателите. Фирмите ще доказват приходите си спрямо същия месец на 2019 година. Очаква се новият дизайн на мярката да се обсъжда във вторник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда да бъде гласуван на заседание на правителството.

Целта на промяната е да обхване вече наистина тежко засегнатите бизнеси, а не може да се ползва от всички, имайки предвид, че икономиката започна вече своето възстановяване и много голяма част от фирмите вече работят на пълни обороти. 

Припомняме, че синдикати и работодатели искаха мярката да бъде трансформирана от 60/40 до 75/100. Това обаче няма как да се случи, заради фактът, че няма народно събрание, което първо да облече в закон промяната, второ, за да направи актуализация на бюджета.