Макс Верстапен спечели очаквана безапелационна победа за Гран При на Щирия на домашната писта на тима си "Ред Бул" в Австрия. Втори и трети се наредиха пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

Надпреварата потвърди тенденцията, че "Ред Бул" притежава значително по-бърз и по-балансиран автомобил от този на големия си съперник, а Верстапен е явен фаворит да детронира Хамилтън и да го спре от постигане на рекордна осма титла.

В генералното класиране нидерландецът има 156 точки, а британецът е със 138. Трети е другият пилот на "биковете" - Серхио Перес, с 96 т.

В днешното състезание топ 6 допълват Перес, Ландо Норис ("Макларън") и Карлос Сайнц ("Ферари").

Първият от двата поредни старта на "Ред Бул ринг" (следващият е идния уикенд) няма да се запомни с много. Верстапен поведе от началото и бързо стана ясно, че ще бъде недостижим, освен ако той и тимът допуснат грешка.

"Мерцедес" опита да промени хода на състезанието при влизането в бокса на Хамилтън преди Верстапен, но нидерландецът първо имаше огромна преднина, а освен това тимът му реагира и го привика за смяна на гуми веднага след световния шампион.

Така до края в челото не се случи нищо интересно, по-вълнуващо беше в средата на колоната.