Макс Верстапен и "Ред Бул" направиха показно на "Мерцедес" на пистата "Пол Рикар" за Гран При на Франция във Формула 1. Австрийският тим спечели стратегическа и психологическа победа с едно от оръжията на големия си съперник и на трасе, считано за много подходящо за "сребърните стрели".

Верстапен пресече финала първи, като с по-нови гуми изпревари Люис Хамилтън в предпоследната обиколка. Трети е друг пилот на "биковете" - Серхио Перес, а Валтери Ботас остана четвърти.

В генералното класиране на пилотите нидерландецът увеличи аванса си пред световния шампион - 131 срещу 119 точки. А в следващите уикенди предстоят две състезания на домашната писта на лидерите в Австрия.

Верстапен имаше първа позиция, но още на първия завой допусна грешка и Хамилтън го задмина.

Британецът водеше до 20-ата обиколка, когато "Ред Бул" постигна първата си малка победа в самото състезание. Тур по-рано Верстапен влезе в бокса, а Хамилтън го последва. Очакваше се Люис да си върне челното място без проблем при връщането на пистата, но това се оказа погрешна прогноза - претендентът мина пред шампиона.

Започна бясно преследване - Хамилтън и Ботас притискаха Верстапен, но той не се даваше.

В 32-ата обиколка "Ред Бул" направи рискован ход, какъвто сме виждали от страна на "Мерцедес" - привика пилотите си за втора смяна с идеята в края на състезанието да достигнат и оставят зад гърба си Люис и Валтери.

Така и стана - финландецът остана извън подиума, а Хамилтън нямаше как да удържи мощната атака на Верстапен, който бе с доста по-малко износени гуми.

Страхотно каране на Макс, подпомогнат и от предимството на болида му като скорост. "Мерцедес" се провали в трето поредно състезание, сезонът става все по-интересен.