Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германия може да спре газопровода "Северен поток-2", ако Москва не спазва условията по споразумението или го използва за оказване на натиск над Украйна.

Това заяви днес кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) за канцлер на Германия Армин Лашет, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

Газопроводът е източник на напрежение с американското правителство, което твърди, че съоръжението предоставя твърде голямо влияние на руския президент Владимир Путин, като увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия. "Газпром" и западните му партньори са завършили на 95 процента проекта за пренос на природен газ през Балтийско море.

Тръбата заобикаля Украйна и по този начин лишава Киев от значителни транзитни такси.

Лашет, който е фаворит да наследи Ангела Меркел, когато тя напусне канцлерския пост след изборите през септември, заяви в телевизионен дебат за външната политика, че газопроводът трябва да бъде завършен. Но ако Русия не спазва правилата или използва газопровода срещу Украйна, "винаги можем да спрем проекта, макар и газопроводът да е завършен", добави той.

Сходна позиция зае финансовият министър Олаф Шолц, кандидат за канцлер от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Но Аналена Бербок, кандидатката на партия "Съюз 90/Зелени", която е на второ място в социологическите проучвания и може да измести ГСДП като коалиционен партньор на консерваторите, отново изтъкна, че е против газопровода.

"Представете си зима в Европа", каза тя. "Не можем да кажем, че вече нямаме газ. Г-н Путин иска да дестабилизира не само Украйна, но и нас като европейци", добави Бербок.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.