Германското правителство се опитва да потуши спора със САЩ за съдбата на газопровода "Северен поток-2". Решението какво ще стане с него ще бъде взето до няколко седмици, обяви външният министър Хайко Маас по време на посещение на американския си колега Антъни Блинкън в Германия.

Решението ще бъде обявено най-късно през август, посочи Маас на съвместна пресконференция с Блинкън в Берлин. През юли се очаква германският канцлер Ангела Меркел да посети Белия дом и съдбата на „Северен поток-2“ ще е централна тема на разговорите й с президента Байдън. През август пък Конгресът на САЩ отново ще се занимае с евентуални санкции. Търси се решение, което да е приемливо и за американската страна.

Блинкън заяви, че правителството на САЩ продължава да смята планирания газопровод през Балтийско море, който ще доставя повече руски газ за Западна Европа, за заплаха за енергийните доставки в Европа.  Според него съществува опасност Русия да използва газопровода като политическо оръжие срещу Украйна. Блинкън настоя, че САЩ ще искат "много конкретни и строги" мерки, които да гарантират, че това няма да се случи. Той заяви, че когато новата американска администрация е встъпила в длъжност, 90% от газопровода вече е бил изграден. Сега САЩ се опитват да сведат до минимум риска за Украйна, посочи още той.

На съвместна пресконференция Маас и Блинкън подчертаха желанието си да си сътрудничат по глобални въпроси - като Беларус, Украйна и Либия. САЩ смятат да продължат да защитават демокрацията и правата на човека "у дома и по света", каза Блинкън. „Германия е "най-близкият приятел и партньор в това отношение - на правителствено и икономическо равнище“, каза той. Армиите на двете страни също така стоят "рамо до рамо по целия свят".

По време на посещението си държавният секретар на САЩ ще вземе участие и във втората международна конференция за Либия, чийто домакин е германското правителство. И по този въпрос Блинкън и Маас наблегнаха на общата политическа линия. Маас призова за изтегляне на всички чуждестранни наемници от северноафриканската страна, в която се води гражданска война, а Блинкън го подкрепи. Той заяви, че вижда в това единствения път към една "суверенна и свободна" държава, свободна от чужда намеса.

"Благодарим на Германия за водещата ѝ роля по този въпрос", заяви Блинкън от името на САЩ. Той подчерта, че САЩ и Германия преследват "абсолютно еднакви цели" в Либия. Настоящото прекратяване на огъня в страната, в която се води гражданска война, трябва да продължи да се прилага, каза той. "Имаме възможност, каквато не сме имали през изминалите години, наистина да помогнем на Либия да се превърне в сигурна и суверенна страна."

В четвъртък Маас и Блинкън планират да подпишат споразумение в Мемориала на убитите евреи в Европа за по-тясно сътрудничество между САЩ и Германия в областта на възпоменанието за Холокоста. По този начин те се надяват да "развият общата си кауза" за борба с антисемитизма "навсякъде, където той съществува", каза Маас.

Срещата между двамата представлява и ново начало в германско-американските отношения след периода на отчуждение по време на президентството на Доналд Тръмп. Неговият наследник Джо Байдън се стреми отново да подобри отношенията с най-силния икономически съюзник на Европа.