Британското министерство на отбраната е започнало разследване, след като секретни документи бяха открити от гражданин, захвърлени в района на автобусна спирка, предадоха световните агенции, информира БТА. Някои от документите са били свързани и с преминаването неотдавна на кораб на британските кралски военноморски сили край Крим.

Според Би Би Си класифицираните документи са наброявали петдесетина страници и са включвали имейли и презентации. Те били намерени миналия вторник зад автобусна спирка в Кент в Южна Англия. Документите били намокрени и на купчина. В някои от тях се говорело за британското военно присъствие в Афганистан след изтеглянето оттам на международните сили. Други били за евентуалната реакция на Русия на преминаването в сряда на кораба "Дифендър" в Черно море, край бреговете на Крим.

В сряда властите в Москва съобщиха, че руски военен кораб е произвел предупредителни изстрели срещу британския разрушител, който навлезе в руски териториални води в Черно море, а руски боен самолет хвърли бомби на пътя му. Британското правителство опроверга тази версия и каза, че е ставало дума за руски учения, при които се е стреляло, и за мирно преминаване на кораб в украински териториални води.

Според намерените документи обаче британските военни са разглеждали и евентуална агресивна реакция от страна на Русия срещу "Дифендър".