Българската народна банка е одобрила най-накрая новите членове на Надзорния и Управителния съвет на Българска банка за развитие. Това става ясно при проверка на промените в Наредба 20 на сайта на БНБ, която урежда промените по върховете на банковите институции у нас. Така драмата със смяната на ръководството на печално известната държавна структура вече върви към своя край. 

Фактиче обаче сочат, че мининистър Кирил Петков, който е принципал на банката, е успял да смени двама от тримата членове на Надзорния съвет, като така е успял да премахне двамата проблемни членове - Митко Симеонов и Велина Бурска, които го бойкотират, откакто е поел поста. Третият член - Стамен Янев, засега остава на поста си. Той обаче предприе друга тактика и зае страната на министъра. Новите членове са Валентин Михов и Васил Щонов.

В Управителния съвет влизат Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев, които освен това ще станат и изпълнителни директори на банката. Третият член на УС ще бъде Крум Георгиев. Интересно е, че Цанко Арабаджиев е известен български финансист и трейдър на капиталовите пазари, но и политическо лице - той част от "Зелено движение", която е партия в обединението "Демократична България".

Припомняме, че до рокадите се стигна след като министър Петков изнесе шокиращи данни, които показаха огромна кредитна експозиция на банката към няколко големи компании, които при това са под една или друга форма свързани с известни български бизнес и политически лица. Мисията на банката е да подпомага малкия и среден бизнес, но от представената информация се разбра, че огромна част от нейния ресурс е отивал именно за много по-големи предприятия. 

Последва схватка на Петков с двамата от членовете на Надзора, които опитваха да блокират по всякакъв начин неговите действия, но в крайна сметка те вече са отстранени. Вече е регистрирана и промяната в Устава на банката, която слага таван на кредитите от нея до 5 млн. лв. 

Все пак припомняме, че Велина Бурска и Митков Симеонов обжалват решението на Петков като незаконосъобразно. Това означава, че те на практика засега остават в банката, а Надзорният съвет ще се състои от 5 човека. В този случай техните гласове ще бъдат без значение, защото министър Петков има мнозинство в лицето на Стамен Янев, Щонов и Михов.