Министърът на финансите Асен Василев е разпоредил днес одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това съобщиха днес от ресорното ведомство. 

Според информацията, одитът е по сигнали за нарушения в дейността на Агенцията, включително за предоставянето на държавен имот - почивна база в к.к. Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експерите по финансов контрол в България", основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията.

"Проверката е разпоредена във връзка с невъзможността министър Василев да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев, тъй като същият още при встъпването в длъжност на министър Василев е представил болничен лист за домашно лечение до 17.06.2021 г., но не може да бъде открит на адресната си регистрация. Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други
структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции", пишат още от министерството на финансите. 

Припомняме, че АДФИ е част от структурата на МФ и целта й е да "защитава публичните финансови интереси при спазване принципите за законосъобразност, публичност и прозрачност."

Последният случай, в който тя влезе в полезрението на обществото бе, когато направи одит на държавното дружество "Автомагистрали", но не откри никакви особени нарушения. Буквално няколко месеца по-късно Сметната палата повтори одита и обяви десетки нарушения, а докладът й стана причина да се поискат оставките на ръководствата и на "Автомагистрали" и на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Вчера пък икономическият министър Кирил Петков обяви, че е възложил именно на АДФИ проверка на държавния холдинг ДКК във връзка със скандала с празните, но пък ремонтирани за милиони, язовири.