Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският банков орган, който на практика е банковият надзор на блока, поиска от кредитните институции да създадат 10-годишни планове, в които да представят варианти за справане с екологичните, социални и управленски рискове. Това заявиха днес от ЕБО в специално съобщение. 

Целта всъщност не е нова, а ЕС отдавна се опитва да стимулира кредитирането и финансирането на компании, които са настроени "благоприятно" към климатичната битка на блока. Сега банките би трябвало да покажат и с официален документ, че залагат на тази политика в опит да помогнат на блока да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии до 2050 година.

Банките трябва да имат стратегически планове за период от поне 10 години, за да покажат устойчивостта си към различни сценарии, да разкрият стратегически цели на ESG и да преценят необходимостта от разработване на устойчиви продукти, посочва ЕБО.

Интересното е, че насоките на ЕБО са насочени към т.нар. втори стълб на основнит банкови правила. Казано по просто този стълб се отнася до вътрешните рискове на заемодателите. Насоките по първия стълб обаче - дали трябва да има промени по капиталовите вложения и структурата на капитала, се очаква да се появат доста по-късно, твърдят източници на Ройтерс. 

Докладът на ЕБО се основава на съществуващите инициативи на ЕС, като например таксономия (наука за класификация и номенклатура), която определя устойчивостта на даден продукт и правила за оповестяване за всички видове компании.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.