Националната агенция за приходите е започнала проверка на бившия финансов министър Владислав Горанов, чиято консултантска фирма неотдавна купи офиси в София на обща стойност над 750 000 лв, пише "Сега", позовавайки се на стои източници от приходната агенция.

Дружеството "Трилема Кансълтинг" ЕООД - регистрирано през август миналата година и еднолична собственост на Горанов, е придобило два имота в блок 11 на бул. "Цариградско шосе". Първият представлява офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Видно от справка в имотния регистър сделката е сключена на 27 май, а материалният интерес възлиза на 752 994 лв. Продавачът е фирмата "Лазурит 94" АД, припомня изданието.

Първоначално бившият министър отказваше да коментира по какъв начин е успял да събере средства за покупката на имоти, но по-късно пред няколко медии заяви, че тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем. Видно от Търговския регистър няма учреден залог върху капитала на "Трилема Кансълтинг" ЕООД.

Фирмата си Горанов регистрира фирмата си през август 2020 г., като до 24 юли същата година бе министър на финансите. Тогавашният премиер Бойко Борисов го смени, редом с други негови колеги като МВР шефа Младен Маринов и Емил Караиванов.

Обяснението бе, че в структурите на ГЕРБ имало съмнения за връзка на споменатите с тогавашния депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. На изборите на 4 април и сега на предсточния вот на 11 юли Горанов не е кандидат за депутат.