От 1 юли отварят за леки коли и автобуси граничен пункт "Илинден - Ексохи". Това обяви на брифинг областният управител на Благоевград Николай Шушков, цитиран от БНТ.

Той допълни, че се очаква и пунктът между Гърция и Северна Македония "Богородица - Евзони" също да бъде отворен.

Очаква се това допълнително да облекчи трафика на Граничен пункт "Кулата - Промахон", където през последните седмици се образуваха километрични опашки от чакащи автомобили.

По-рано днес Нова тв показа километрични опашки, които се образуват от рано сутринта в петъчния ден на ГКПП-Кулата. Около 7:30 часа дължината на колоната от автомобили в посока Гърция беше около един километър.

Към 6:30 жена каза пред Нова тв, че се минава за около 40 мин. до час - и това е напълно поносимо. Въпреки това със семейството й не биха се отказали от почивка в Гърция.

Все пак пътуващите към южната ни съседка споделиха в ефира на Нова, че не са очаквали такъв наплив и то толкова рано сутринта.

Граничните власти на съседите пускат по около 50-ина коли, след което колоната отново се спира за около 20-30 минути.

Хората отбелязват, че все пак положението е доста по-добре от предния уикенд, когато в Гърция имаше 4 почивни дни, а българите с хиляди се запътиха натам и се чакаше понякога по 2 часа, без помръдване.

На фона на заксиления трафик в 11 ч днес от българския КАТ ще обявят подробности за нова специализирана операция за уикенда.

Пред БНТ тази сутрин служебният министър на туризма Стела Балтова коментира:

"Водят се разговори за отваряне и на други гранични пунктове освен "Кулата" и аз съм убедена, че много скоро - до седмица или до няколко дни, този проблем ще бъде преодолян. Не решен, но преодолян", подчерта тя.

Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за този проблем, допълни Балтова.

Относно проблема с дейността на един от най-големите гръцки туроператори, Балтова коментира, че не знае какъв е броят на засегнатите българи, но Министерството на туризма внимателно следи ситуацията.

"Още миналата седмица изпратих писмо до гръцкия министър на туризма. В действителност, не се касае за временен проблем, той от доста време се е наслагвал, но в никакъв случай фирмата не е в ликвидност и не трябва да се насажда такова притеснение, категорична е Балтова.

Гръцкият министър ме увери, че всички българи, които са настанени там, ще могат да изкарат своята почивка, допълни Балтова.

За съжаление обаче, гръцкият туроператор няма гаранционен фонд, призна още министърът. Тя обясни, че в България за създаването на гаранционен фонд се правят проучвания още от 2003 г. Сега, ако бизнесът прецени, може отново да се повдигне този въпрос и да се обсъди, каза Балтова.