Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Почивките на 150 000 български туристи са заплашени от провал, предупреди Нова телевизия. Според нейната информация големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ е обявил, че спира работа до 31 юли.

Цитираната фирма е със седалище в Солун. Тя ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си, като същевременно ще преговаря за държавна финансова помощ, съобщи телевизията.

През „Музенидис травел“ минават 70% от записванията за Гърция, посочва Нова телевизия. Според материала ѝ компанията върви към фалит. Той би повлякъл след себе си и десетки български туроператори, казва телевизията, като се позовава на Сдружение "Обединение бъдеще за туризма".

„За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът й бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори“, разказва Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България“ ЕООД, цитиран от Нова. Дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие едва 70 000 лв.

„Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?“, казва още Севастидис.

Пред телевизията той е подчертал, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са заявени и платени директно на компанията в Солун. 

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава пред Нова Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

Нова подчертава, че от двете работодателски организации в туризма - ОБТ и  БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор. Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с „Музенидис“, категорични са от браншовите сдружения. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.