В момент, когато лидерите на ЕС може да открият пътя към възобновяване на срещите на високо равнище с Русия, украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба осъди опасното отклонение от европейската политика на санкции срещу Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Инициативите за подновяване на срещите на високо равнище ЕС-Русия, без да има напредък от страна на Москва, могат единствено да подкопаят ефективността на режима на санкции срещу режима на Владимир Путин, заяви Кулеба в Брюксел след среща с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Това може само допълнително да разубеди Русия да прилага Минските споразумения, приети през 2015 г. за слагане край на насилието в Източна Украйна, посочи още министърът.

Решението за замразяване на срещите на върха между ЕС и Русия беше взето през 2014 г. след офанзивата на Русия срещу Украйна. За съжаление, оттогава Русия не е показала никакво намерение да промени политиката си, било то към Украйна или към ЕС, отбеляза още Кулеба.

Събралите се в Брюксел държавни и правителствени ръководители на 27-те се очаква да обсъдят тази вечер отношенията с Русия и формата на диалога, който ще се води с президента Владимир Путин, става ясно от дневния ред.

Една седмица след разговорите в Женева между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон прецениха, че е необходимо да се организират срещи с Путин, на които да бъдат разгледани теми от голям интерес за ЕС, посочиха европейски източници.

Предложението беше включено в проектозаключенията на срещата, с които АФП се запозна днес. Но консенсусът не е гарантиран, уточниха няколко делегации.

Няма никакви основания за подновяване на срещите на високо равнище, предупреди Дмитро Кулеба.