Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цените на природния газ и топлоенергията ще продължават да растат, а увеличението от първи юли вероятно ще бъде по-голямо от исканите от "Булгаргаз" 4%. Това стана ясно днес по време на обсъждания по темата в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Причината за скока е ясна - рязкото увеличение на цените на международните спот пазари, където газът, петролът и квотите за въглеродни емисии вървят само нагоре от няколко месеца. 

Последното искане на "Булгаргаз" е за цена от 46,88 лв. за мегаватчас на природния газ от първи юли, но все пак окончателното решение ще се вземе именно в първия ден на седмия месец от годината. 

Все пак обещанието на Николай Павлов - шеф на "Булгаргаз", е, че предложената последна цена ще бъде по-ниска, отколкото на пазарите поне с 10%. 

От изнесените от него данни е станало ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50 процента и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70 на сто - от 16 евро до над 28 евро/MWh, казват днес от КЕВР.

"Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай Комисия за енергийно и водно регулиране не го желае, но ние сме принудени, по причина че ценообразуващите елементи – тези, които са най-важни и най-съществени, ние сме длъжни да ги отразим така, както ги получава България от европейските пазари, било на петрол, било на природен газ", признава и председателят на КЕРВ Иван Иванов. 

Ако ситуацията продължава да върви по този начин, експертите предупреждават, че цените ще се "катерят" допълнително и през следващите месеци. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.