Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ремонт на газопровода „Турски поток“ (в руско-турската му част - б.р.) в края на юни ще доведе до недостиг на газ в региона и съответното повишаване на цените на синьото гориво у нас. Това съобщи днес лично изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на изслушване в Комисията за енергийно и водно регулиране. Днес се обсъждаше предложението за 13 % поскъпване на горивото от 1 юни. 

Булгаргаз“ полага всички усилия и ще осигури доставките на природен газ за този период. Повече от месец се водят преговори с „Газпром“ доставките да бъдат извършвани по алтернативно трасе през Украйна и Румъния. Това трасе беше използвано успешно по време на ремонтните дейности на „Турски поток“ през изминалата 2020 г. Също така „Булгаргаз“ води преговори с други доставчици за осигуряване на необходимите количества на приемливи цени. По всяка вероятност тези доставки ще се отразят на цената на газа за юни като повишение, тъй като се очаква те да бъдат доставени на спот-цени. Какво ще бъде отражението им обаче в цената към този момент не можем да калкулираме, тъй като преговорите не са приключили“, заяви днес Павлов, цитиран от БНР. 

Фактическото обстоятелство, заради което се налага България да действа по този начин е, че няма откъде да получава газ. Причината е, че вече 11 години не успяваме да изградим газовата връзка с Гърция, която реално може да диверсифицира доставките до страната ни. 

Приоритет на правителството „Борисов“ 3 обаче беше именно построяването на продължението на „Турски поток“ през България, наричано от бившите управляващи „Балкански поток“. Трасето бе изградено само за година и половина. Към момента очакванията за край на изграждането на гръцката връзка са няколко, като най-реалистичните са най-рано 2022 г. Бившият премиер Борисов пък неколкократно е заявявал, че това ще стане до края на тази година.

Що се отнася до цената на газа за юни, окончателното решение ще бъде взето на 1 юни. Тези разчети обаче са правени преди две седмици, а през този период цените на европейските борси продължиха да растат.

Заради това увеличението от следващия месец може да е по-голямо, предупреди Павлов днес. 

Ключови думи

Коментари

Герберащината

Тулупа за десет години не можа да направи едно трасе за газ различно от руското, продажника дето се правеше на проевропеец, всъщност е поредния руски троянски кон продал българските интереси.Долна продажна пасмина са герберастите...

Раша

Какво общо има България с турски поток, че от него ние не черпим газ, тръбопровода минава транзитно през България....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.