Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да ходиш по улицата и да ти се похапва... Всички се сблъскваме с това. И като други големи градове, и София стана хъб на десетки различни видове улична храна, макар да преобладават баничарници и дюнерджийници.

Дълги години уличната храна и „бързата“ храна бяха синоними на второ и трето качество. Вредно, мазно, безвкусно, с възможно най-евтините съставки. Допустимо само при наистина крайна нужда.

В последното десетилетие обаче дойде и друга „мода“ – изпипаната, малко по-скъпа, но много по-качествена „гурме“ улична храна. А в центъра ѝ застана бургерът – британско-американско кулинарно творение, следващо проста формула: печено месо, питка, пълнеж.

Репутацията на бургера също не бе пощадена от големите световни вериги за fast food, навлезли през 90-те и в началото на века. Дълго време тази храна бе в същия кюп като мазната баничка и още по-мазния дюнер.

Но само преди няколко години шепа бизнеси решиха да наложат нов стандарт - улична храна от високо качество. С тази амбиция се ражда и Street Chefs – първият класически food truck в столицата.

Кой изкарва „камиончето с храна“ на улицата?

През 2015 г. Димитър Добрев и Петко Цочев се занимават с друг бизнес – нищо общо с храната. Но двамата приятели и партньори обичат хубавото ядене, ценят добрата кухня и майсторското готвене. Идеята идва след кулинарен курс, на помощ се включва и готвачът Цветомир Николов, работил в топ-ресторанти по света.

„Искахме хобито да го разпространим до по-широк кръг, да можем да експериментираме кулинарно“, разказва Петко Цочев.

В ядрото на идеята им първият Street Chefs е просто класическо камионче за храна, в което да се предлагат вкусни бургери и стекове. Без претенции, лъскави маси и покривки. Николов разработва менюто, а Добрев и Цочев се хвърлят в осъществяването му.

Месото е началото на бургера

Street Chefs не се опитва да бъде луксозен ресторант, нито пък фастфууд за масите. В менюто няма излишни продукти, но едно е в ядрото на всичко и от него идва цялата магия – месото.

Във фургончетата няма въобще фризер.

„Работим изцяло с прясно българско месо от месодайни крави“, обяснява Цочев.

То заема и централно място – в бургери, наденички, шишчета, кебапчета, стекове. Но менюто на Street Chefs е много богато за нещо, което се побира на една страница. Има дърпано свинско месо, печено на бавен огън, сьомга, вегетариански бургер, който се счита сред един от малкото добри у нас, пуешки бургер. 

Обичайните гарнитури – салати, добавки, сосове, но направени на едно ниво над обичайното. Хлябът е бриош, класика при бургерите.

Всичко това е на разположение на място, бързо, но не като на конвейер, или у дома. Разбира се, на съответната цена.

„Гурме“, „скъпарско“ или просто хубаво

Когато човек види първоначално цените на Street Chefs – и всъщност на всички подобни бургери в София, – те ще му се сторят малко високи. В съзнанието на българина „бургер“ е просто кръгъл сандвич за 1-2 лв. Хайде, с инфлацията – до 3 лв.

Но бургерът не е просто сандвич с голямо парче месо, салата, сос и голяма питка. Бургерът сам по себе си е почти предястие и ястие в едно (калорично със сигурност). А ценовият диапазон е напълно в рамките на такова ястие във всеки ресторант.

Бургерът не е и всекидневна храна, той е нещо специално, а бургер от Street Chefs е преживяване. Вкусният бургер, приготвен пред очите ти, е приключение, той повдига настроението, не е просто нещо, което да нагънеш на бърз ход – дори и да е на улицата.

Българите оценяват хубавото месо и много от тях разбират все повече от гурме кухня, потвърждават бизнесмените.

Скритите ефекти на пандемията

Общо 10 са вече фургоните на Street Chefs в София, и за късмет на собствениците им спецификата на бизнеса им е спестила почти целия локдаун. Като уличен бизнес, храната им е пригодена за вземане за вкъщи или ядене навън. И те са продължили да работят, разбира се, с повишени мерки за хигиена и безопасност, които продължават и досега.

До момента не са усетили сериозна разлика в покупателната способност на хората – или може би ентусиазмът на феновете им по време на пандемията е нараснал, когато поръчките като цяло се увеличиха.

Сега обаче, с облекчаването на мерките, се появява друг проблем при опита им да се разширят и да отворят заведения на нови локации.

„Сега ни удря в работната ръка. Много хора се преквалифицираха по време на пандемията и работниците не достигат“, разяснява Цочев.

Да правиш всекидневно идеално изпечени бургери, изисква добро обучение и усилена работа.

Разбира се, в Street Chefs напълно осъзнават, че са от късметлиите в COVID-ната година. Не може обаче да се отрече и гъвкавостта на бизнес модела им, който им позволява да работят и в пандемични условия.

Как се прави класическият бургер в Street Chefs? Вижте в 95 секунди!

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл [email protected] (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).

Коментари

.....

"Бургерът не е и всекидневна храна, той е нещо специално" - г-н Кръстев, сериозно ли го мислите това или си го съчинихте за материала? Много ще ми бъде интересна реакцията на някой американец или британец, ако го чуе. Иначе няма спор, че "уличните шефове" са майстори, макар че не съм опитвал все още продукцията им.

-.-

Затова и САЩ има най-голям дял хора с наднормено тегло. За нормалните граждани, които ценят здравето си и нямат замба за нови дупки на колана, не е всекидневна храна.

....

Тоест бургерите са вредни и трябва да ги консумираме само инцидентно? Дано "уличните шефове" Ви разберат.

-.-

Всичко прекалено е вредно. А Street Chefs нямат редакционен контрол върху материала :)

....

Така е. Съгласен съм с Вас, г-н Кръстев.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.