Премиерът на служебното правителство Стефан Янев и министрите на финансите и на вътрешните работи - Асен Василев и Бойко Рашков не са извършвали политическа предизборна агитация.

Това е решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) по внесения на 18 юни сигнал от ГЕРБ. Решението бе публикувано на сайта на комисията.

Както Клуб Z писа, от бившата управляваща партия се оплакаха публично, че по време на отчета на служебния кабинет преди седмица, членовете му са агитирали против ГЕРБ. Преди дни Томислав Дончев съобщи, че ГЕРБ ще внесе жалба в ЦИК срещу действията на служебното правителство, което "безсрамно се занимава с политическа пропаганда и агитация". "Има реплики на министри и на премиера, които са безспорно намеса в предизборния процес. Те дават превес на едни политически сили и са в ущърб на други. Случващото се в момента е безспорно политическо мероприятие", заяви зам.-председателят на партията.

И така, жалбата е била внесена. Самата тя все още не е качена в регистрите на жалбите и сигналите, поддържан от ЦИК, но от решението по нея установяваме, че се "съдържат оплаквания, че министър-председателят Стефан Янев и министри от служебното правителство на президента Румен Радев, под формата на отчет за работата им до момента, по време на предизборната кампания за насрочените на 11 юли 2021 г. избори за народни представители, грубо нарушават забраната на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс".

Твърди се, че нарушението се изразява в "множество изказани и недоказани твърдения и изявления" както на министър-председателят, така и на министрите Бойко Рашков и Асен Василев, които по своята същност представляват предизборна агитация, чрез "твърдения и изявления, които съдържат призив за подкрепа в полза на други политически партии, уронват престижа на предходното управление на ГЕРБ и са директен призив на неподкрепа на регистрираната в настоящите избори коалиция ГЕРБ-СДС".

От ЦИК посочват, че в жалбата "не се сочат данни за мястото и времето на извършване на нарушението". "Описани са линкове, които обаче не могат да бъдат отворени, за да се установи съдържанието им", допълват.

Става ясно още, че от ГЕРБ са се позовали и на тълкувания на политически анализатори, появили се след отчета на кабинета.

"От съдържанието на посочените в жалбата цитати от изявления е видно, че същите не съдържат директен призив за подкрепа на някои от регистрираните кандидати, партии, коалиции или инициативен комитет за участие в изборите за народни представители или за неподкрепа на коалицията, подала жалбата.

Посочените изявления съдържат единствено информация, огласена от работата на служебното правителство публично при представяне на неговия отчет.

Субективните оценки и анализи на политически политолози и преподаватели по политически комуникации, съдържащи се в една от публикациите, посочени в жалбата, са без правно значение за преценката относно съставомерността на посоченото деяние и наличието на извършено нарушение по чл. 182, ал. 1 ИК", мотивира се обаче комисията, за да отхвърлят жалбата като "неоснователна".

Иначе самата ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов многократно са били обект на жалби от същия тип - най-вече заради обиколките на Борисов в качеството му на премиер из страната. Не само заради ползвания държавен ресурс (автомобил и охрана на НСО), но и заради подкрепата, която министър-председателят даваше на един или друг кандидат за пост на партията, например. При живите си излъчвания във фейсбук, излъчвани и в новинарските тв емисии и отразявани на практика във всички медии, Борисов съобщаваше и предизборните слогани на партията. ЦИК обаче неизменно не откриваше нарушения на Изборния кодекс, а мотивът бе премиерът просто си върши работата и Министерският съвет не спира да работи по време на предизборна кампания, а фейсбук не е медия по смисъла на закона.