Китайските компании за смартфони Oppo и OnePlus се сливат, съобщава The Verge. Двете компании са всъщност собственост на мегахолдинга BBK, но досега оперираха като отделни брандове.

В портфолиото на BBK е и компанията Vivo - ако холдингът се сравнява с другите компании на пазара, те са вторият най-голям производител на смартфони в света, след Samsung.

От гледна точка на потребителите това ще продължи - смартфон линиите на двете компании ще са отделни. Oppo обаче се превръща в бащината компания, а OnePlus влиза като нов бранд при тях.

Феновете се притесняват, че това означава смартфоните на двата бранда да бъдат много близки като компоненти. Добрата новина за тях е, че обвивката на OnePlus смартфоните - т.нар. Oxygen OS - ще остане самостоятелен и ще продължи да се разработва от екипа на OnePlus.

А общите хардуерни шаблони ще намалят разходите на компаниите.

OnePlus станаха известни преди няколко години с бюджетни "флагшип убийци", смартфони от среден клас с хардуер, близък до този на най-елитните смартфони. В последните години обаче все повече от техните устройства се изравняват по цена с най-скъпите на пазара.

Oppo пък са популярни с изключително разнообразния си каталог от бюджетни и среден клас устройства, както и с експериментите си с нови технологии. Двете компании всъщност са и конкуренти.

Има обаче съществена разлика между тях - Oppo все още е популярна основно в азиатските пазари, докато OnePlus проби в Европа и САЩ.