Големият фокус в смартфоните от първия iPhone насам винаги е бил върху флагманите - най-скъпите, най-високотехнологичните, онези с най-добра камера, най-много памет и най-мощни процесори. 

По-скромните устройства обаче са всъщност далеч по-интересни - особено когато човек обърне поглед назад и ги сравни с топ-смартфоните само отпреди 2 години. В средния клас са най-големите инженерни предизвикателства, най-интересните комбинации от характеристики. Ако философията за бюджетен смартфон е "направи го възможно най-евтин", а за флагман - "наблъскай в него всичко", то в средния клас трябва много повече мисъл - как да се балансира най-нужното с най-достъпното. В крайна сметка все още мнозинството от хората не искат (или не могат) да дават по 1500-2000 лв. за смартфон, или по 80-100 лв. месечно в продължение на 2 години.

Затова и днес ще ви запозная с може би най-добрия смартфон от средния клас за 2020-а - OnePlus Nord.

OnePlus, убиецът на флагмани

Компанията OnePlus до съвсем скоро бе непозната в България - и това е напълно нормално, тъй като до преди 3-4 години тя не бе позната никъде. Китайска е, централата ѝ е в Шенджен, но разумно не изтъква това по начина, по който го правят Xiaomi, Huawei и други брандове от Поднебесната империя. Компанията е малка и от създаването си насам представя по един-два модела годишно.

Първите ѝ телефони бяха определяни като "убийци на флагмани" - онзи тип устройства, които са с почти най-добрия хардуер "под капака", но струват 200-300 долара под върховите смартфони на пазара. От OnePlus 6 нататък обаче новите модели не бяха реално по-бюджетни от флагманите на конкуренцията - евентуално с по 50-100 долара по-малко. В този смисъл OnePlus Nord е връщане към началото на успеха на компанията.

Чакайте... По какво се разбира, че това е среден клас?

По нищо, на пръв поглед. OnePlus Nord изглежда и стои в ръката като устройство, сравнимо със Samsung Galaxy S20, iPhone 12 или Huawei Mate 40 Pro. Стъклен дисплей, стъклен гръб - какъвто е стандартът в последните 2-3 години.

Само ако прочетете описанието (или пък го изпуснете достатъчно пъти), ще разберете, че ръбът на корпуса е пластмасов - това просто не се разбира при всекидневна употреба. 

Откосите на екрана - границите му - също са индикатор за флагман, като дисплеят покрива 86,57% от лицевата страна. Това са едва 3-4% по-малко от най-добрите устройства на пазара някога, и по никакъв начин не се усещат. 

Някой може да каже, че OnePlus Nord е толкова "класически смартфон", че не изпъква с нищо специално в дизайнерско отношение. Компанията обаче е обърнала специално внимание на малките детайли - например емблематичният ѝ дебел и червен кабел за зареждане, и любопитният слайд-бутон над обичайния за включване и изключване. Самият Android е леко модифициран визуално, за да носи един отличително OnePlus вид.

Как стоят нещата "под капака"

Именно в хардуера се правят най-големите спестявания на бюджет. Ако отворите списъка със характеристики на OnePlus Nord и познавате флагманите на пазара, веднага ще ги забележите.

За разлика от топ-смартфоните, Nord е оборудван не с най-бързия Qualcomm Snapdragon 865 процесор, а с по-бюджетния модел 765G. Забелязва се, че макар да има четири камери на гърба и две за селфита, няма нито една с новите гигантични сензори от 64 или дори 108 мегапиксела разделителна способност.

Друг детайл е, че Nord няма защита срещу прах и вода - това всъщност е доста скъпа екстра за производителите на смартфони, тъй като трябва да се предвиди как корпусът на смартфона ще бъде изолиран и трябва да се плати за скъпа сертификация. Освен това, смартфонът няма функцията за стерео аудио - има само един спийкър в долната част.

И... Това е. Всички други характеристики на Nord по нищо не отстъпват на топ-устройствата. Дисплеят е 6,44 инча, 1080х2400 пиксела в модерното съотношение 20:9, което води до гъстота на пикселите от 408 на инч. Цветовете са му прекрасни и е оборудван с чудото на последното поколение смартфони - 90Hz честота на опресняване. Това е функция, която не се вижда на клипчета и реклами, но наистина осезаемо прави телефона по-бърз, по-сензитивен и по-приятен за употреба от обичайните 60Hz, които дори от Apple запазиха за iPhone 12.

Базовият международен модел е със 128GB вградена памет, слот за SD карта, и достатъчните за абсолютно всичко 8GB оперативна памет. Батерията е умерена - 4115 mAh, но поддържа изключително бързо зареждане - 30W, или от 0% до 70% в рамките на половин час - нещо, с което не могат да се похвалят "от кутията" нито iPhone 12, нито Samsung S20 Ultra.

Що е то Snapdragon 765G и има ли значение мобилният процесор

Много ентусиасти на тема смартфони действат на принципа, че процесорът е основният мозък на устройството и е най-добре той да е най-добрият. Дори в среден клас устройство - затова конкурентите на Nord например са оборудвани със Snapdragon 865, но това става за сметка на други техни компоненти.

Вместо това от OnePlus са предпочели по-бюджетния, но отново 7-нанометров процесор Snapdragon 765G.

Бях убеден, че мога да намеря някаква реална разлика с топ-процесора на Qualcomm. Успях само с измама.

При всекидневна употреба, и дори при играене на най-новите смартфон игри с близка до компютърна графика, няма по никакъв начин да разберете, че OnePlus Nord е с по-нисък клас процесор. Напротив - 90Hz-овия дисплей прави нещата да изглеждат по-добре, отколкото при смартфони с по-бърз процесор, но с 60Hz опресняване.

Ако не вярвате - ето кратко клипче от Call of Duty: Mobile, една от най-новите, най-добре изглеждащи игри за смартфони, която тествах. Играя на максимални настройки, плюс факта, че записвам, което добавя към натоварването.

Единственият начин, по който установих разлика, беше с т.нар. синтетични тестове - специално създадени програми, които да измерят производителността на процесора. Там Nord отстъпва на гигантите от тази година, но е почти равен с миналогодишния Snapdragon 855 и бие Snapdragon 845 отпреди две години, който още се продава в смартфони за 1200 лв.

Можете да забележите разликата и ако режете 4K видео на телефона си, и когато тръгнете да запазите клипа, това наистина ще отнеме минута повече. Но масовият потребител не реже филми на телефона си, а кратки клипове, при които тази разлика ще е на практика неотличима.

Камери - пет солидни изпълнения и един провал

OnePlus Nord е оборудван с цели 6 сензора - четири на гърба и два отпред. 

Основният сензор е 48-мегапикселов 26mm обектив, който поддържа оптична стабилизация, и се справя прекрасно в почти всякакви условия.

Налице е и много стабилен 8-мегапикселов ултраширок обектив, който впечатлява с малко дисторция и доста близък вид на снимките и видеокадрите до основния сензор - нещо, което трудно постигаха дори флагманите (макар Samsung и Apple да са с едни гърди пред всички).

По време на пандемия, разбира се, основен модел е новото ми коте. Казва се Енея, беше захвърлено от идиоти в градинка и е на 5 месеца.

В добавка има сензор за дълбочина, осигуряващ хубав боке ефект, и 2-мегапикселов сензор за макрофотография.

Изненадата от предната страна е не базовата 32-мегапикселова стандартна селфи камера, която с лекота бие дори сензорите на по-скъпи телефони, а втората, 8-мегапиксела ултраширока камера. Тя не само позволява лесно да снимате група от приятели в селфи, без да имате ръцете на Шакил О'Нийл, но и прави по-лесни и приятни видеоразговорите.

Селфи навън, селфи у дома на изкуствена светлина, на дневна светлина с широкоъгълния обектив, и накрая нощно селфи - последното обаче с основния сензор на камерата.

Основният сензор поддържа и видео с 4K резолюция и до 60 кадъра в секунда - отново функция, която отсъства дори на някои флагмани, които позволяват само до 30 кадъра в секунда при най-високата резолюция. Дори ултрашироката камера може да снима с по-висока резолюция от FullHD с външни приложения.

4K видео през деня, с включена стабилизация:

4К таймлапс видео:

А във FullHD OnePlus Nord поддържа до 240 кадъра в секунда slow mo видео - нещо, което дори флагманите от 2019 г нямаха. Това е благодарение на уж по-бавничкия Snapdragon 765G.

Приложението за камерата на Nord е семпло и интуитивно - което е добре, защото в началото е трудно човек да се ориентира с кой от всичките сензори снима. 

Кадри от супермаркета, на изкуствена светлина.
Кадри на пазара, на естествена светлина. Всички снимки са необработени.
Един и същи кадър - с увеличени 3х, с основната камера, и с широкоъгълния обектив.

Основният сензор определено не е на флагманско ниво като качество и детайли на снимката - ако разбирате от дигитална фотография. Базовата стабилизация на 4К видеото също не е много добра, а специалния суперстабилен режим работи само при FullHD. Камерата отстъпва на личния ми Huawei P20 Pro, вече на 2 години, и при снимките на по-малко светлина.

Но въпросният Huawei P20 Pro все още се продава нов за над 1000 лв. - и отстъпва на OneNote в много други отношения. А преди 2 години беше най-добрият камерафон на пазара, така че сравнението е неуместно.

При наличието на достатъчно светлина дори нощните кадри могат да изглеждат прекрасно.

Освен ако не разчитате на смартфона си за добра аматьорска фотография, или дори частично професионални кадри (да, някои професионалисти вече ползват топ-смартфоните за част от кадрите си), нищо от това няма никакво значение. Камерата на OnePlus Nord е прекрасна и със сигурност сред най-добрите в средния клас.

Единственият провал е 2-мегапикселовият макро сензор. OnePlus не е единственият виновник за това - тази и миналата година десетки смартфони в средния клас включиха един и същи ужасен сензор в устройствата си, само и само да увеличат броя камери. Снимките от него са просто неадекватни - всъщност се получават по-добри макро кадри, ако просто снимате с основния сензор и кропнете снимката. 

Софтуер, 5G и екстри

Софтуерът е ясен - Android 10 Nougat, последната версия на най-популярната мобилна операционна система.

OnePlus е известна с това, че не товари устройствата си с т.нар. bloatware, предварително инсталирани тонове излишни приложения. Единственото нейно приложение е за прехвърляне на данни от предишния ви смартфон върху новия, и според всички ревюта работи лесно и безупречно.

Компанията обаче е направила малки свои добавки към базовия Android, които са ненатрапчиви и удобни. Първо е важно да се отбележи специалният бутон-слайдер, който е над този за включване, и минава през 3 режима - включени всички звуци, включена вибрация и другите звуци, и напълно изключване на звуците.

Първоначално пропуснах съществуването му, но когато го открих, се оказа изключително удобно. За всеки човек, който не иска да минава през отключване на телефона, дърпане на менюта и натискане на бутончета, когато трябва смартфонът да не звъни, това е много полезна функция.

Въпросният бутон е и с лесно осезаема грапава повърхност.

Налице са и визуалнти екстри, като емблематичния OnePlus часовник. Но най-приятният бонус идва в пакета - 30W зарядно с удебеления (и съответно по-здрав) червен кабел на OnePlus. Този смартфон наистина зарежда до 70% за 30 минути - това не е просто реклама. А с поначало енергоефективния процесор изкарва спокойно над един ден употреба, макар да няма най-голямата батерия. 

В пакета предвидливо идва и прозрачно калъфче, удебелено по ръбовете, и с тапичка за USB-C порта за зареждане - като малко извинение за липсващата водоустойчивост.

Важно е да се отбележи, че OnePlus Nord поддържа 5G - или поне ще поддържа в бъдеще у нас. Засега българските 5G мрежи не са съвместими с това устройство. Според А1 и OnePlus става дума за софтуерен ъпдейт, който ще дойде по всяка вероятност в началото на 2021 г.

Купете си смартфон среден клас

И аз се изкуших. Да, няма да стане, защото съм капризен технологичен нърд и за мен е важна най-добрата възможна камера на пазара. Но във всяко друго отношение OnePlus Nord не отстъпва по нищо на флагманите, а в някои дори и ги бие. 

На повечето хора просто не им е нужен смартфон за 1500 лв. Особено през 2021 г. Развитието на тези устройства е толкова бързо, че модел среден клас от тази година на практика е равен на флагманите от миналата и бие тези от по-миналата.

Купете си смартфон под 800 лв. Ще ви служи добре във всяка една ситуация, и няма да ви е толкова жал, ако пострада. Частите за смяна също са далеч по-евтини. 

А OnePlus Nord определено е топ устройство в този клас - може би най-доброто тази година.


*OnePlus Nord 5G бе предоставен от A1 за това ревю. От компанията нямат никакъв редакционен контрол върху ревюто и го четат за първи път заедно с вас. OnePlus Nord се предлага от А1 за 499,99 лв. с план или на изплащане - и добавена външна батерия с 5000 mAh капацитет.