Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Република Северна Македония (РСМ) и е отворена за конструктивен диалог с предстоящото словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Това стана ясно на заседание на Съвет „Общи въпроси“ днес в Люксембург, съобщиха от Министерството на външните работи. Страната ни бе представена от зам.-министъра на външните работи Румен Александров.

Той потвърди, че подкрепената с декларация на Народното събрание Рамкова позиция на Министерския съвет от 9 октомври 2019 г. за РСМ остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

Това включва изричния отказ на РСМ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към България, както и задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание. Независимо от двустранния ни диалог с РСМ Македония, България настоява прилагането на двустранния договор от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС, допълни зам.-министърът.

Няма и вариант България да промени позицията си в момента, тъй като у нас няма парламент, припомниха дипломати.

Същевременно България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на тази страна.

След заседанието на Съвета ръководената от Румен Александров българска делегация, взе участие в междуправителствените конференции със Сърбия и Черна гора.

Португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш изрази съжаление, че по време на председателството на страната й не е постигнат компромис между България и РСМ. Тя насърчи започващото на 1 юли словенско председателство да продължи усилията за намиране на компромис, който да устройва и двете страни.

„Бихме искали днес да имаме не две, а четири междуправителствени конференции, но това беше много трудно. Разбираме сложния политически момент, през който преминават България и Северна Македония. Все още не е дошло времето за това“, каза тя.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.