Мегаструктурата "Български ВиК Холдинг" ЕАД, който държавата създаде по идея на премиера Бойко Борисов след водната криза в Перник, вече ще си има "къща" в центъра на София. Правителството днес се разпореди имот публична държавна собственост да стане частна държавна собственост и да премине в холдинга - като част от капитала му.

От съобщението на пресцентъра не става ясно на каква сума е оценен имотът, тоест с колко ще се увеличи капиталът на холдинга. При създаването му той бе 1 млрд. лв., отпуснати от държавния бюджет - по думите на регионалната министърка Петя Аврамова при представяне на решението за създаването му. 

Холдингът получава имот в самия център на София - на ул. "Париж“ № 11А. Площта е 703 кв. м, ведно с две административни сгради и движимите вещи, находящи се в тях. Там ще се помещава администрацията на новото мегадружество, което - по план - следва да окрупни държавните дялове във ВиК дружествата по места и да се грижи централизирано за инфраструктурата. Това трябва да се случи в рамките на 6 месеца от създаването му. Принципал на новия мастодонт е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което досега държи и ... държавното участие във ВиК дружествата на територията на страната, чийто капитал ще влезе в холдинга.

Дружеството от няколко месеца си има и ръководство - избрано с решение на МРРБ, вместо с конкурс, както предполагат Законът за публичните предприятия, приет от ГЕРБ и "Обединените патриоти" неотдавна, и правилника към него. Но изборът на ръководство се случи преди въпросния правилник да влезе в сила.