Старото, недовършено скеле на сграда в двора на "Медицинска академия" ще бъде съборено, а на негово място ще се построи нова сграда за национална детска болница. 

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на общественото обсъждане, организирано от ведомството, за изграждането на болницата. Сагата се точи от години, болница все така няма, а процедуратите по обществената поръчка, която предвиждаше да се довърши строежа от социализма бе атакувана многократно в съда. Макар и без успех. Срещу заданието на общенствената поръчка, пусната от екипа на предишвия министър Кирил Ананиев, застанаха от Съюза на архитектите в България, имаше и гражданска инициатива против плана на министерството тогава. 

Първият анонс, че скелето ще бъде съборено, а на негово място ще се изгради ново здание, дойде преди месеци от премиера Бойко Борисов - след поредния протест срещу проекта и на среща в Министерския съвет. Днес министър Ангелов обяви, че решението за събаряне на строежа и изграждането на нова сграда ще се осъществи в рамките на сключения вече договор по въпросната обществена поръчка. Изпълнител е консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, в който основният участник е "Главболгарстрой". 

Няма да бъда променяни сроковете и бюджета, заложени в договора, стана ясно още от думите на министъра, цитиран от ведомствения пресцентър. 

„Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“, заяви проф. Ангелов. 

И добави: 

"Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен: „Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни“.