Доизграждането на спорния небостъргач в столичния квартал "Лозенец" -"Златен век" отново ще бъде спряно. 

Това стана ясно днес от извънреден брифинг на новия директор на държавния строителен контрол арх. Влади Калинов.

Този път обаче мотивите ще са по-различни от предходния опит на ДНСК да спре градежа - изтекло разрешение за строеж.

Според Калинов то е изтекло още през януари 2020 г., въпреки че фирмата инвеститор "Артекс", нашумяла около т.нар. Апартаментгейт, претендира валидността му да е до ноември 2022 г. (позовавайки се на съдебни решения, б.р.)

"Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно", заяви Калинов.

По думите му през годините не само държавата чрез различни законодателни инициативи, но и Столична община е подкрепяла "Артекс" (макар според сегашния главен архитект Здравко Здравков строителното разрешително е изтекло още през 2017-а). Самият Калинов пък е бивш дългогодишен директор на дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община, като напусна след скандала с терасата на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Както е известно, Върховният административен съд (ВАС) даде зелена светлина за строежа след дълга съдебна сага, потвърждавайки решението на по-долната инстанция.

Кметът на района Константин Павлов обаче отново сезира институциите и така преди дни служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че ще бъде разпоредена нова проверка. Мотивът на ДНСК днес: ВАС не се е произнесъл по сроковете на строителното разрешително. Това направи по-долната инстанция - Административен съд - София-град (АССГ), определяйки срок до 2022 г. с потенциал да набъбне до 2028 г.

От "Артекс" реагираха първо със заплашително писмо - че ще съдят държавата и сезират редица международни институции, а днес и събраха служителите си на протест пред сградата на министерството.

АССГ се произнесе по делото, заведено от собствениците на строителната компания сем. Мирянови срещу ДНСК през август 2019 г. През април същата година след много вътрешна съпротива строителният контрол се принуди да спре изграждането на 34-етажното здание по настояване на премиера тогава Бойко Борисов. Това стана, след като Борисов се срещна с представители на инициативния комитет в "Лозенец", които от години протестираха срещу небостъргача. Причините за спирането на строежа обаче бяха чисто формални - атакуваше се изпълнението на дейностите, в т.ч. липсата на насип.

Сагата се точеше с месеци, като за строителния контрол тогава "Артекс" имаше валидно разрешително за строеж, но пък за Столичната община то е изтекло през 2017-а. От ДНСК твърдяха, че именно общината е "презаверила" разрешителното с различни актове на главния архитект Здравков.

В скандала бяха намесени и пресните по това време поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от ГЕРБ. Според тях за определени категории сгради, в които "Златен век" попада, разрешителните вече са за 10, а не за 5 години. ГЕРБ бе обвинявана в лобизъм за "Артекс" покрай сагата с властимащите, сдобили се с евтини апартаменти от компанията. От партията обясняваха, че измененията нямат ретроактивно действие. Съдът обаче се оказа, че тълкува нещата другояче. Вероятно и това законодателство визира днес Калинов.

И така, АССГ констатира, че голяма част от посочените като основание за спиране на целия строеж нарушения всъщност са били отстранени преди връчването на самата заповед за спиране. Не е бил приложен от страна на ДНСК и принципът за сърезмерност. В случая - вместо да бъде спряна само тази част от строежа, при която са констатирани отклонения, строителният контрол решава да спре целия строеж. Отделно, от ДНСК не са предоставили достатъчно доказателства за основанията за спиране на строежа.

Любопитен е и моментът, в който се появи становище на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, заместник на Петя Аврамова, принципал на ДНСК, според което поправката на ГЕРБ в ЗУТ, с която за определени категории сгради строителното разрешително се увеличава от 5 на 10 години, важи и за "Златен век". Или вместо до 2017 г. - до 2022 г. "Процесната сграда (...) е втора категория, поради което и новият срок следва да бъде приложен и към издаденото за нея разрешение за строеж", възприе това становище и АССГ.

И не само това. Съдът цитира и практиката на Върховния административен съд (ВАС), според която, ако в хода на дейностите има заповед за допълване на разрешение (в случая на главния архитект Здравков от 2018 г.), то срокът се "новира" от датата на издаването на това допълнение. С други думи - небостъргачът може да бъде завършен и през 2028 г.

В хода на скандала самият Здравков тълкуваше по друг начин издадените от него две заповеди през 2018 г. - не като допълване на разрешителното за строеж, а като заповеди за конструктивни изменения по сградата спрямо първоначално планираното.

В крайна сметка АССГ отмени забраната на ДНСК. Но тя обжалва. И се стигна до произнасянето на ВАС, в което се потвърждават заключенията на административния съд, но пък не се третира въпросът със сроковете.