Дания мина през ужас, ад и две загуби, но е на осминафинал на Евро 2020, където ще срещне Уелс. Страхотна въртележка в група В прати "динамита" в елиминациите след ударно 4:1 над Русия.

Помогна и Белгия, която записа трети успех - 2:0 над Финландия. Така датчаните заеха второто място, третото е за Финландия (плахи надежди за плейофите), а Сборная остана извън борда.

Три отбора събраха по 3 точки, а в класирането между тях връх взе тимът на Каспер Хюлманд. Благодарение на убедителния успех тази вечер, подпечатан с прекрасна игра и красиви попадения пред пълните трибуни на ст. "Паркен" в Копенхаген.

Дания започна с 0:1 срещу Финландия - доиграване след кошмара с Кристиан Ериксен. После отстъпи на Белгия с обрат - 1:2. Междувременно Русия би "суоме" с 1:0, а преди това падна тежко от "червените дяволи" с 0:3.

Така, макар и по трудния път, нещата в група В се наредиха по най-логичния начин с оглед на представянето и потенциала на отборите. Белгия очаква опонента си - един от третите.

Русия - Дания 1:4

Само победа и щастлива развръзка вършеха работа на северняците. Те имаха лек превес преди почивката, а Русия можеше да поведе с гол на Александър Головин - Каспер Шмайхел спаси с крака.

В 38-ата по-активната игра на домакините донесе резултат - младокът Микел Дамсгор откри с техничен удар от около 20 м. В края на полувремето резултатът едва не стана 2:0. Стана обаче в началото на втората част, когато Матвей Сафонов върна топката лошо към вратаря си, Юсуф Поулсен овладя и с лекота покачи.

Другият мач вървеше 0:0, което вършеше работа на Финландия. В средата на вторите полувремена Белгия отбеляза гол и "Паркен" избухна. Но не го зачетоха с ВАР. Драма.

А вместо да стане 3:0 (имаше ситуации за това), Русия получи шанс за обрат - Александър Соболев бе фаулиран в наказателното поле и френският съдия Клеман Тюрпен отсъди дузпа пред протестите на датчаните. Артьом Дзюба върна интригата - 1:2 в 69-ата.

Дания се постъписа, но отново стъпи "на газта" със страхотна преса и атаки по целия фронт. В 79-ата обсадата даде резултат с "бръснещ" далечен удар на Андреас Кристенсен - 3:1 (горе). В 82-ата последва контра по учебник и точно попадение на Йоаким Меле за 4:1. Най-сетне празник в Копенхаген. 

Финландия - Белгия 0:2

Превъзходство на Белгия в Санкт Петербург, а личеше, че тимът - напълно логично, се щади срещу доста дефанзивния си съперник. Гол на Ромелу Лукаку беше отменен заради много "тънка" засада. Това стана в 65-ата минута.

Радост за окото на мача Финландия - Белгия.

 

В 74-ата обаче спортното щастие обърна гръб на Финландия. Томас Вермален стреля с глава след корнер и прати топката в гредата, оттам тя се отби във вратаря Лукаш Храдецки и влетя в мрежата - автогол. Пореден на Евро 2020.

В 81-ата Лукаку удвои. Белгия, подобно на Италия и Нидерландия, отива напред с пълен актив. И може да постигне много.

Програмата за вторник, 22 юни

Група D: Чехия - Англия, 22:00 ч. (Лондон), Нова тв/Диема

Група D: Хърватия - Шотландия, 22:00 ч. (Глазгоу), БНТ 1