Съветът на ЕС реши днес да наложи ограничителни мерки на 78 физически и 8 юридически лица от Беларус заради нарушаване на човешките права и репресиите срещу гражданското общество, демократичната опозиция и журналистите.

От тях 7 лица и едно юридическо лице са санкционирани заради принудителното приземяване на 23 май на самолет на „Райън еър“, довело до застрашаване на авиационната безопасност и ареста на пътувалите с него опозиционен журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Решението бе взето по време на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Сред наказаните има няколко видни бизнесмени, подкрепящи режима на Александър Лукашенко и облагодетелствани от него.

Днес бе приет четвърти пакет от санкции срещу този режим. Мерките са силен сигнал, че подкрепата за диктатурата в Минск има висока цена, се отбелязва в съобщението на Съвета.

Така ограничителните мерки по отношение на Беларус вече засягат 166 лица и 15 юридически лица. Не всички тях са замразени сметките в ЕС. Граждани и компании от Съюза нямат право на финансови сделки с тях. На санкционираните лица се забранява да влизат на територията на ЕС.

Сред добавените днес в списъка фигурират министрите на отбраната Виктор Хренин и на транспорта и комуникациите Алексей Авраменко. Фигурират имената на прокурори и съдии, които съответно са повдигали обвинения и са издавали присъди срещу участници в протестите срещу режима.

За предстоящите мерки съобщи още в началото на Съвета върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той обаче допълни, че санкции ще бъдат наложени само срещу физически и юридически лица. Докато ограниченията, насочени срещу отделни сектори на беларуската икономика, ще бъдат решени от лидерите на страните членки на Европейския съвет на 24 и 25 юни в Брюксел.

На заседанието на министрите бе и лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която живее в изгнание в Литва.