Испанският премиер Педро Санчес обяви днес в Барселона, че правителството ще одобри тази седмица помилване на 9-имата каталунски сепаратисти, излежаващи присъди, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Санчес ще предложи утре на кабинета да помилва каталунските политици, осъдени за ролята им в организирането на незаконния референдум за независимост на региона през 2017 г.

Чрез помилването Санчес цели да намали напрежението в североизточния испански регион и да даде тласък на преговорите между централното правителство и каталунските власти.

„Изваждаме девет души от затвора, но добавяме милиони за съжителство“, коментира Педро Санчес.

Обявеното от него намерение предизвика вълна от реакции.

„Санчес смята да узакони безнаказаността, като промени закона за подривна дейност за тези, които не са осъдени“, заяви Пабло Касадо, който оглавява най-голямата опозиционна сила – десноцентристката Народна партия (НП).

Пере Арагонес – регионалният премиер на Каталуня, пък смята стъпката за недостатъчна.

„Помилването е недостатъчно решение. Глобалното решение за прекратяване на репресиите е амнистията“, каза той.

Проучванията показват, че в момента 60 на сто от испанците, както и всички опозиционни партии са против освобождаването на деветимата.

Групата бе вкарана в затвора през 2019 г. заради обявения за незаконен от ентралната власт референдум за независимост на Каталуня две години по-рано.

Главната сепаратистка фигура – бившият регионален премиер Карлес Пучдемон, обаче стана евродепутат, след като Съдът на ЕС се произнесе в негова полза. Евродепутатите са още двама сепаратистки лидери - Тони Комин и Клара Понсати. И тримата са издирвани от испанските власти и живеят в изгнание. Пучдемон и Комин са в Белгия, а Понсати – във Великобритания.