Както се беше зарекъл, служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров инициира преброяване на населението, срещало се с COVID-19.

На брифинг днес Кацаров обяви, че ведомството е постигнало договореност с всички компании, които разработват медицински софтуер (около 20 на брой), за създаването на обща информационна система. Целта е да е ясно каква част от българите не са прекарали коронавируса и усилията за ваксиниране да бъдат насочени към тях. Това ще е полезно и като оценка на риска за нова вълна през лятото или есента - допълни министърът.

Системата ще съдържа информация за всички ваксинирани хора, за всички, които са лежали в болница, за всички, които са тествани, независимо дали с антигенен или с PCR тест.

Ще бъде извлечена и всичката налична информация за тестванията за антитела от 1 март миналата година досега, изброи Кацаров.

Информацията ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини и в зависимост от това, която ГРАО (Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване") предостави като възможност - включително и до адрес.

Дублиращите се ЕГН ще бъдат елиминирани (тъй като един човек може няколко пъти да е влязъл в сегашните регистри - с тест, с антитела, да е бил и тестван, и хоспитализиран и пр.)

"Ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали с COVID-19", посочи очаквания резултат здравният министър.

Кацаров разясни и защо министерството не е заложило на друг статистически принцип - извадка на тестовете за антитела като процент от населението, срещало се с вируса. Защото след време антителата (ако са се образували такива), намаляват до напълно изчезване. "Но това не значи, че нямате имунитет, и не значи, че не сте се срещали с вируса", посочи. Тоест, ако в момента се изследват хора за антитела, информацията може и да не е достоверна. "Ще установим само тези, които наскоро са се срещали с вируса", допълни Кацаров.

"Искаме да съберем информация от всички източници - всички частни лаборатории (които са стотици) - болнични, извънболнични и всички болници. Данните ще бъдат извлечени от администраторите на софтуера.

Очакваме да придобием тази информация в рамките на не повече от месец, между две седмици и един месец е стокът, който самите програмисти казаха, че е необходим", даде заявка той.

Ще бъде пусната обществена поръчка за събирането и обработването на данните, като по думите на министъра цената е от порядъка на 10-15 000 лева.

"Цената е нищо в сравнение с данните, които ще получим", изтъкна той.

Днес бе представено и изследване, направено доброволно и на собствени разноски от лабораториите "Цибалаб" - едни от най-масовите в страната. Кацаров обяви, че от МЗ приемат за сведение данните, но и като "отправна точка" за единния регистър.

А те показват следното: 43 на сто от населението се е срещало с коронавируса. Обработени са били над 2665 проби от 38 населени места - 1158 от които са положителни. Проучването не е представително, подчерта шефът на веригата д-р Недялко Калъчев.

По думите му ако данните се екстраполират върху общия брой на населението, "се получават около 2 милиона души и отгоре".

Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, показват данните. Пазарджик оглавява класацията с 62%, следва Ямбол - 57 на сто.