Гран При на Азербайджан по улиците на Баку във Формула 1 има неочакван победител - Серхио Перес ("Ред Бул"). Неочаквани са и останалите двама на подиума - Себастиан Фетел ("Астън Мартин"), Пиер Гасли ("Алфатаури").

Големите губещи са спорещите за световната титла - Макс Верстапен ("Ред Бул") и особено Люис Хамилтън ("Мерцедес"). Първият катастрофира четири обиколки преди края, а британецът допусна рядко срещана грешка при рестарта на надпреварата и финишира предпоследен.

Шарл Льоклер спечели квалификацията във второто поредно градско състезание след това в Монте Карло, като този път стартира и поведе, следван от Хамилтън и Верстапен. Много бързо след това бе изпреварен от по-бързите си съперници.

7-кратният световен шампион се оплакваше от лош баланс на болида и първи влезе в бокса за смяна на гуми. Там обаче загуби време и се върна пистата не само зад Верстапен, а и зад Перес.

В 31-ата обиколка Ланс Строл ("Астън Мартин") претърпя тежък инцидент заради спукана задна лява гума и на трасето излезе кола за сигурност.

Макс летеше към нова победа и увеличаване на аванса си в генералното класиране, а Перес удържаше атаките на Хамилтън. Четири тура преди края обаче Верстапен бе сполетян от съдбата на Строл - проблем със задна лява гума и сблъсък в стена.

След два тура зад автомобила за сигурност състезанието не спряно и всички се прибраха в боксовете. Взето бе решение от рестарт от решетката. Хамилтън атакува Перес, но мексиканецът не му се даде, а Люис не прецени възможностите си, което му костваше излитане от пистата.

Топ 6 допълниха Шарл Льоклер ("Ферари"), Ландо Норис ("Макларън") и Фернандо Алонсо ("Алпин").

В генералното класиране Верстапен води с четири точки пред Хамилтън. На 20 юни е Гран При на Франция на пистата "Пол Рикар".

Преди дни стана ясно, че Гран При на Сингапур е отменено заради COVID-19. Под заплаха са и други надпревари извън Европа. Чака се реакция от страна на шефовете на Формула 1.