Шампионът "Лудогорец" и ЦСКА 1948 бранят букмейкърската компания efbet и нейните собственици семейство Найденови в писма до служебния министър на финансите Асен Василев. Те са публикувани в официалните им сайтове и комуникационни канали.

Найденови - бащата Стефан и братята Цветомир и Боян, попаднаха в разширения списък на свързаните със санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" лица, публикуван от финансовото министерство. Това става покрай бившите им дългогодишни съдружия с Васил Божков.

Еfbet е генерален спонсор на "Лудогорец", а наскоро двете страни продължиха договора си с още 3 г.

"Уважаеми г-н Василев,

В качеството ни на дългогодишни партньори с букмейкърската компания ЕФБЕТ и нейните собственици Цветомир и Боян Найденови, бихме искали да отправим апел към вас, а именно преразглеждане на решението за включването им в списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC (американската Служба за контрол на чуждестранните активи).

Моля, да се има предвид, че ЕФБЕТ е компания, която в последните години е един от най-големите инвеститори и спонсори на българския футбол и спорт. Над 80 са спортните клубове и федерации, които разчитат на финансовата подкрепа на ЕФБЕТ и сме уверени, че тази помощ е безкористна и е базирана на добрите бизнес практики", така започва писмото от Разград, подписано от изпълнителния директор Ангел Петричев.

Нататък може да се прочете следното:

"Длъжни сме да уточним, че като десеткратен шампион на България и отбор, който участва редовно в европейските клубни турнири, сме заинтересовани също нашите спонсори да имат безукорна репутация. До този момент не ни е известно собствениците Цветомир и Боян Найденови да са свързвани с корупционни практики или връзки с криминално проявени лица.

Силно се надяваме, че ще се спази духът на Конституцията на Република България, която гарантира нашите права и свободи, и ние като общество няма да допуснем съсипването на репутацията и успешния бизнес на Цветомир и Боян Найденови без надлежно издадена присъда от български съд."

Компанията на Найденови е основен благодател, практически собственик на ЦСКА 1948, макар че според клубната структура Цветомир Найденов е само член на Общото събрание. Без парите на efbet ЦСКА 1948 не би могъл да съществува, най-малкото няма да може да играе в професионалния ни футбол.

Писмата на двата клуба си приличат, като в това на столичния отбор са изложени повече доводи в защита на Найденови.

"Като клуб, който през 2016 г. избра да поеме по Честния път към върха и да премине смело и амбициозно от най-ниското ниво на българския футбол до най-високото, ние Ви гарантираме, че за нас честта и моралът стоят на пиадестал във всяко едно наше действие, пише там.

В тази връзка бихме искали конкретно да подчертаем неимоверните усилия, които г-н Цветомир Найденов полага, за да може каузата ЦСКА да продължава да върви към нови успехи и висини. В дългогодишната ни работа заедно г-н Найденов е оставил впечатление у нас на изключително коректен и отговорен човек, за който просперитетът на българския спорт и нашата република като цяло е основен приоритет."

Депешата е подписана от Добрин Гьонов, изпълнителен директор на ЦСКА 1948.

"Трябва да се има предвид и факта, че именно благодарение на сигналите и свидетелствата на фамилия Найденови се стигна до разследването срещу бившия собственик на „Еврофутбол“ Васил Божков. Вследствие на това той попадна и под санкциите на Закона „Магнитски“, пише Гьонов.

"Базирайки се на изложените дотук факти, ние от ФК ЦСКА 1948 излизаме с апел към Вас да преразгледате решението на Министерство на финансите по казуса и да оцените разумно и правилно не само високата репутация, която efbet има като бранд, но и нивото на подкрепа, което компанията осигурява в частност на ФК ЦСКА 1948 и генерално на българския спорт. Подкрепа с жизнено значение за десетки родни клубове и спортни организации", завършва откритото писмо.

Efbet е спонсор на федерации на няколко спорта, десетки клубове и т.н. Сред най-популярните партньорства е това с волейбола - националните отбори за жени и мъже играят с логото на фирмата на екипите си.

По същия начин вече стоят нещата и с Българския футболен съюз. Първа лига носи името на букмейкъра, а наскоро БФС обяви, че е подписал спонсорски договор с Найденови за четири години. Така освен на първенството (и на доста от клубовете в него), efbet вече е благодетел на самата централа и националния отбор. 

„Щастлив съм, че в тези изключително трудни времена и в ситуацията, в която е българският спорт, се намират партньори като efbet, които да помагат дългосрочно, за да се справим заедно в трудностите. Много съм доволен, че партньорството с такава голяма компания продължава в името на спорта“, заявява президентът на БФС Борислав Михайлов по повод сключения контракт.

Договорът дава право на компанията да се нарича „Генерален партньор на българския национален отбор по футбол", както и да постави своето лого на тренировъчната екипировка на отбора, като това се извършва спрямо регулациите на УЕФА.

От своя страна efbet осигурява финансова подкрепа на мъжкия ни национален отбор, което е естествено продължение на традиционната политика на компанията за подкрепа на българския спорт, завършва официалната информация на БФС.