Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шампионът "Лудогорец" и ЦСКА 1948 бранят букмейкърската компания efbet и нейните собственици семейство Найденови в писма до служебния министър на финансите Асен Василев. Те са публикувани в официалните им сайтове и комуникационни канали.

Найденови - бащата Стефан и братята Цветомир и Боян, попаднаха в разширения списък на свързаните със санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" лица, публикуван от финансовото министерство. Това става покрай бившите им дългогодишни съдружия с Васил Божков.

Еfbet е генерален спонсор на "Лудогорец", а наскоро двете страни продължиха договора си с още 3 г.

"Уважаеми г-н Василев,

В качеството ни на дългогодишни партньори с букмейкърската компания ЕФБЕТ и нейните собственици Цветомир и Боян Найденови, бихме искали да отправим апел към вас, а именно преразглеждане на решението за включването им в списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC (американската Служба за контрол на чуждестранните активи).

Моля, да се има предвид, че ЕФБЕТ е компания, която в последните години е един от най-големите инвеститори и спонсори на българския футбол и спорт. Над 80 са спортните клубове и федерации, които разчитат на финансовата подкрепа на ЕФБЕТ и сме уверени, че тази помощ е безкористна и е базирана на добрите бизнес практики", така започва писмото от Разград, подписано от изпълнителния директор Ангел Петричев.

Нататък може да се прочете следното:

"Длъжни сме да уточним, че като десеткратен шампион на България и отбор, който участва редовно в европейските клубни турнири, сме заинтересовани също нашите спонсори да имат безукорна репутация. До този момент не ни е известно собствениците Цветомир и Боян Найденови да са свързвани с корупционни практики или връзки с криминално проявени лица.

Силно се надяваме, че ще се спази духът на Конституцията на Република България, която гарантира нашите права и свободи, и ние като общество няма да допуснем съсипването на репутацията и успешния бизнес на Цветомир и Боян Найденови без надлежно издадена присъда от български съд."

Компанията на Найденови е основен благодател, практически собственик на ЦСКА 1948, макар че според клубната структура Цветомир Найденов е само член на Общото събрание. Без парите на efbet ЦСКА 1948 не би могъл да съществува, най-малкото няма да може да играе в професионалния ни футбол.

Писмата на двата клуба си приличат, като в това на столичния отбор са изложени повече доводи в защита на Найденови.

"Като клуб, който през 2016 г. избра да поеме по Честния път към върха и да премине смело и амбициозно от най-ниското ниво на българския футбол до най-високото, ние Ви гарантираме, че за нас честта и моралът стоят на пиадестал във всяко едно наше действие, пише там.

В тази връзка бихме искали конкретно да подчертаем неимоверните усилия, които г-н Цветомир Найденов полага, за да може каузата ЦСКА да продължава да върви към нови успехи и висини. В дългогодишната ни работа заедно г-н Найденов е оставил впечатление у нас на изключително коректен и отговорен човек, за който просперитетът на българския спорт и нашата република като цяло е основен приоритет."

Депешата е подписана от Добрин Гьонов, изпълнителен директор на ЦСКА 1948.

"Трябва да се има предвид и факта, че именно благодарение на сигналите и свидетелствата на фамилия Найденови се стигна до разследването срещу бившия собственик на „Еврофутбол“ Васил Божков. Вследствие на това той попадна и под санкциите на Закона „Магнитски“, пише Гьонов.

"Базирайки се на изложените дотук факти, ние от ФК ЦСКА 1948 излизаме с апел към Вас да преразгледате решението на Министерство на финансите по казуса и да оцените разумно и правилно не само високата репутация, която efbet има като бранд, но и нивото на подкрепа, което компанията осигурява в частност на ФК ЦСКА 1948 и генерално на българския спорт. Подкрепа с жизнено значение за десетки родни клубове и спортни организации", завършва откритото писмо.

Efbet е спонсор на федерации на няколко спорта, десетки клубове и т.н. Сред най-популярните партньорства е това с волейбола - националните отбори за жени и мъже играят с логото на фирмата на екипите си.

По същия начин вече стоят нещата и с Българския футболен съюз. Първа лига носи името на букмейкъра, а наскоро БФС обяви, че е подписал спонсорски договор с Найденови за четири години. Така освен на първенството (и на доста от клубовете в него), efbet вече е благодетел на самата централа и националния отбор. 

„Щастлив съм, че в тези изключително трудни времена и в ситуацията, в която е българският спорт, се намират партньори като efbet, които да помагат дългосрочно, за да се справим заедно в трудностите. Много съм доволен, че партньорството с такава голяма компания продължава в името на спорта“, заявява президентът на БФС Борислав Михайлов по повод сключения контракт.

Договорът дава право на компанията да се нарича „Генерален партньор на българския национален отбор по футбол", както и да постави своето лого на тренировъчната екипировка на отбора, като това се извършва спрямо регулациите на УЕФА.

От своя страна efbet осигурява финансова подкрепа на мъжкия ни национален отбор, което е естествено продължение на традиционната политика на компанията за подкрепа на българския спорт, завършва официалната информация на БФС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.