Швеция победи Словакия с минималното 1:0 в мач от група Е на Евро 2020. Емил Форсберг реализира от дузпа за шведите в 77-ата минута на стадион "Газпром Арена" в Санкт Петербург.

И двата отбора започнаха предпазливо срещата и чисти положения липсваха. В края на първата част инициативата бе на страната на Словакия. Хамшик и Куцка получаваха добри топки в наказателното поле, но така и не успяха да намерят противниковата врата.

Всъщност, през целия мач словашките футболисти отправиха едва 4 удара, от които нито един не бе в рамките на вратата на Робин Олсен.

През вторите 45 минути Швеция определено демонстрира, че е по-класният отбор и все по-често поглеждаше към противниковата врата, докато Словакия продължи да играе предпазливо.

В 60-ата минута Аугустинсон получи топката след центриране и отправи удар с глава, но стражът Дубравка направи блестящо спасяване. В 67-ата минута добро центриране намери Александър Исак, но ударът му с глава мина на сантиметри над напречната греда. В 70-ата нападателят на "Борусия" (Дортмунд) премина през няколко словаци, навлезе в наказателното поле и стреля по земята, но Дубравка изби в корнер.

В 76-ата минута Исак намери с подаване Куайсон в наказателното поле, който бе фаулиран от Олсен и реферът посочи бялата точка.

С изпълнението на дузпата се нагърби Емил Форсберг и с плътен неспасяем удар халфът на РБ "Лайпциг" даде аванс на шведите.

До края на мача чисти положения липсваха. Но се стигна до драма. В 95-ата минута Словакия имаше претенции за дузпа, след като шведски футболист докосна топката с ръка в наказателното поле.

Германският рефер Даниел Зиберт прегледа ситуацията на ВАР и отсъди, че няма основание да свири дузпа.

След този резултат интригата в група Е се завързва. Безспорният фаворит за преминаването към осминафиналите - Испания, се намира на трето място само с 1 точка. Утре "Ла Роха" ще се изправи срещу Полша (0 точки), като и двата отбора се нуждаят от задължителна победа.