Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„АстраЗенека“ трябва спешно да достави 50 милиона дози от ваксината си срещу COVID-19 в ЕС до 27 септември.

Това постанови днес първоинстанционен съд в Брюксел.

Дозите трябва да бъдат доставени в следния правно обвързващ ред:

• 15 милиона до 9 часа сутринта на 26 юли;

• 20 милиона до 23 август;

• 15 милиона на 27 септември.

В случай на неизпълнение на решението фармацевтичната компания ще трябва да плати глоба в размер на 10 евро за всяка доза. Което означава, че наказанието ще бъде в размер на половин милиард евро.

Мярката е междинна и е по делото на Европейската комисия срещу „АстраЗенека“. Решението е взето поради факта, че британско-шведският производител е нарушил сериозно договорните си задължения с ЕС.

Освен това съдът смята, че от „АстраЗенека“ би трябвало да положат всички усилия, за да доставят ваксините в договорените срокове, включително чрез посочените в договора британски заводи. Причина са най-вече големите закъснения с доставките в ЕС.

„Решението потвърждава позицията на Комисията – от „АстраЗенека“ не са изпълнили ангажиментите, поети в договора. Хубаво е да го видим потвърдено от независим съдия“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.