В Беларус може да е извършена поредната тайна екзекуция на осъден на смърт, съобщиха от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Потайността около наказателната система в страната трябва да бъде вдигната, призовава в изявление говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Съюзът отново заявява категоричната си позиция против прилагането на най-тежкото наказание при каквито и да било обстоятелства.

В случая обаче става дума не за дисидент, а за осъден за убийство, макар в изявлението да не се споменава нищо по този въпрос.

Европейската дипломатическа служба научила от правозащитната организация „Весна“ („Пролет“), че на сестрата на смъртника Виктор Павлов била отказана информация за местонахождението му. В предишни случаи отказът от предоставянето на сведения на роднини е бил индикация, че подсъдимото лице е било екзекутирано, изтъкват от ЕСВД. И припомнят, че Беларус е единствената страна в Европа, където все още има смъртна присъда.

На 10 юни Раиса – сестрата на Виктор Павлов, съобщила пред правозащитници в Беларус, че вече месец и половина няма вест от брат си. В затвора отишъл адвокатът на осъдения, но му казали, че клиентът му вече не се намира там.

Виктор Павлов е осъден на смърт през юли 2019 г. Той е признат за виновен, че 6 месеца по-рано пребил до смърт две сестри пенсионерки в селската им къща, след което взел оттам парите и няколко бутилки вино. Телата на двете жени били намерени няколко дни по-късно.

Адвокатът на Павлов твърди, че убийството станало зарази спор, предизвикан от едната пенсионерка, която го обиждала.

Независимо от извършеното престъпление ЕС е твърдо против сзъртната присъда.

Идната седмица се очаква външните министри на страните от ЕС да наложи санкции срещу 7 беларуски представители, свързани с принудителното приземяване на самолет на „Райънеър“ на 23 май в Минск и ареста на пътувалия с него опозиционен журналист Роман Протасевич. Той също е заплашен от смъртна присъда.

Ще бъде обявен и четвърти пакет от санкции срещу 70 физически лица в Беларус заради президентските избори през лятото на 2020 г., чийто резултати Западът не признава.