Открито е мястото, където се е разбил падналия на 9 юни по време на нощно учение край Шабла изтребител МиГ-29, с който загина пилотът майор Валентин Терзийски. Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета.

Това обяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов днес, след като бе възобновена операцията по издирване на машината и разследване на случая. Тя бе временно преустановена преди това заради лоши метеорологични условия.

Намерени са останки от изтребителя - части от колесника и части от двигателя.  Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно - издирването е с периметър от 1 квадратен километър и на 70 м дълбочина в морето. 

„В момента дистанционно управляеми апарати разглеждат района. Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено", каза контраадмирал Михайлов, потвърждавайки, че кутията не е открита.

Преди дни специалистите обясниха, че колкото повече време минава от катастрофата, толкова по-малко вероятно е дори черната кутия да бъде намерена, от нея да могат да се извлекат достатъчно данни, тъй като морската вода я уврежда.

Контраадмирал Михайлов разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 ч. на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.