На Кристиан Ериксен ще бъде поставен Имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD), съобщи лекарят на датския национален отбор д-р Мортен Боесен в изявление.

Халфът на "Интер" припадна в 43-тата минута на мача Дания - Финландия (0:1) във втория ден на Евро 2020. Той е получил сърдечен арест и бе върнат към живота с помощта на дефибрилатор на терена, докато хиляди на стадиона и милиони пред екраните с ужас гледаха какво се случва.

"След като Кристиан премина през различни изследвания, бе взето решение, че той се нуждае от ICD, пише в съобщението. - Устройството е необходимо след сърдечен проблем заради нарушения в ритъма.

Кристиан прие това решение, още повече то бе одобрено и препоръчано от датски и международни специалисти. Призоваваме ви да дадете спокойствие на Кристиан и неговото семейство."

ICD малко устройство, което се имплантира под кожата. То може да възстанови сърдечния ритъм и да спаси живот. Имплантируемият дефибрилатор е винаги на разположение и непрекъснато контролира сърцето 24 часа в денонощието. Ако засече проблем със сърдечния ритъм, той изпраща електрически сигнали, които го коригират.

Тази вечер за мача Дания - Белгия от 19 часа се подготвят няколко неща в чест на Ериксен. В 10-ата минута двубоят ще спре с изваждане на топката в тъч и футболистите на двата отбора, както и всички на стадиона, ще аплодират Кристиан. №10 е номерът му.

Това ще бъде специален момент и за играчи на гостуващия тим, които са били съотборници с него, особено за Ромелу Лукаку, посветил му головете си във вратата на Русия. Двамата са част от "Интер".

Вчера УЕФА разпространи видео с участието на звезди на Евро 2020, в което те му оказват подкрепа и пожелават бързо оздравяване. Сред тях са Киърън Трипиър (Англия), Гарет Бейл (Уелс), Андрю Робъртсън (Шотландия), селекционерите на Испания и Нидерландия, съответно Луис Енрике и Франк де Бур.

Интервю за "Фокс спортс" и още няколко медии даде лекарят, върнал Ериксен към живота на терена - д-р Йенс Клайнфелд, част от специалния екип.

"Около 30 секунди след електрошока футболистът отвори очи и аз можех да говоря с него, разказа германският специалист. - Беше много вдъхновяващ момент, защото при такива случаи в ежедневието шансовете от успех са много по-малки.

Попитах го: Върна ли се при нас? Ериксен отговори: Да, върнах се. Та аз съм само на 29 години, по дяволите."

Преди два дни Ериксен благодари от болницата с пост и снимка, публикувани в инстаграм. Засега не е ясно кога ще бъде изписан. Лекари, сред които медик, който познава халфа от времето в "Тотнъм", изказват мнение в редица медии, че той едва ли отново ще играе футбол професионално.

С имплантируемия кардиовертер няма да може да продължи да го прави в Италия, където има законодателство за такива казуси. С ICD играе нидерландският национал Дейли Блинд, който през годините също имаше проблеми със сърцето.