Кристиан Ериксен се шегува и дори иска да се върне в отбора на Дания на Европейското, заявиха негови съотборници на пресконференция в Копенхаген. Халфът, получил сърдечен арест и реанимиран на терена на мача с Финландия (0:1) в събота, е посещаван от съотборниците си в болницата, в която му се правят изследвания.

"Беше дяволски хубаво да го видя да се смее, шегува и пак да си е същият, заяви вратарят Каспер Шмайхел. - Той се оправя. Наистина беше прекрасно, на мен самият ми помогна да го видя в добра форма. Това е най-важното от всичко. Той мина през нещо, което никой от нас не беше преживявал. Случилото се бе потресаващо. Но той е тук и аз съм благодарен за това.

Герои? Едиствените герои са лекарите, които го спасиха. Ние сме професионални футболисти, а тези хора са отдали живота си да спасяват живот. И го правят под напрежение. Трудно ми да опиша уважението, което изпитвам към тях. Това че го върнаха е чудо. Замислих се за реакцията на съотборниците ми, ако аз лежах там. А ние имаме прекрасни хора в нашия отбор. Като например треньорът и нашият капитан. Те знаят как да реагират. Това ни прави обединени. Също така знаем, че цялата нация стои зад нас до края."

Нататък споделеното от Каспер Шмайхел е доста любопитно. Той и капитанът Симон Кяер отидоха при половинката на Ериксен, прегърнаха я и опитаха да успокоят край терена. Тя слезе от ложата разплакана:

"Познавам съпругата на Кристиан, децата му. Родителите му бяха на мача и в един момент почнах да търся тях. За тях случилото се пред очите им бе нечовешки тежко изживяване. Колкото до Симон, наистина съм горд, че той ми е капитан. Не ме изненада това, което той направи. В него има изключително чувствителна и мека страна. Симон и Кристиан прекарват много време заедно в Милано, живеят близо един до друг.

Не мисля, че сме вземали някакви решения на терена онзи ден. Просто правихме каквото правихме. Беше най-естественото. Какво да кажа още за Симон, той е повече от изключителен човек."

За шегите на Ериксен от болничното легло разказа и селекционерът Каспер Хюлманд.

"Той се притеснява повече за нас, отколкото за себе си. Каза: "Вие сте по-зле и от мен." Иска да се връща в отбора, да тренира и играе. Такъв си е Кристиан. Освен отличен футболист е и изключителен човек", рече треньорът.

А бащата на Каспер Шмайнхел - славният Петер Шмайхел, продължава да критикува решението мачът с Финландия да продължи. УЕФА обяви, че съдбата на двубоя е била обсъдена на среща между двата отбора и длъжностните лица от УЕФА. Самите играчи са поискали да доиграят сблъсъка. Ериксен е помолил датчаните да го направят във видеоразговор.

Това обаче не омилостивява Шмайхел-старши, който не спестява остри думи по адрес на асоциацията. Според него централата е трябвало да вземе предвид стресовата ситуация. Футболистите не са били в състояние да вземат най-адекватното решение. Бившият страж на "Манчестър Юнайтед" недоумява, че мачът е продължил. Няма оправдания за това, реди той.

"Все още не съм на себе си от цялата ситуация, заяви нападателят на "Барселона" Мартин Брайтвайт. - Всичко е в главата ми и не ми дава спокойствие. Но най-важното е, че Кристиан се чувства все по-добре. Оттам и аз се чувствам по-добре. Говорих с него онлайн. Бяхме на косъм да изгубим приятел и съотборник. Не е нещо, което очакваш да се случи на мач. Никой не беше подготвен за станалото. 

Дали трябваше мачът да продължи? Нито една от опциите не беше добра. Мисля, че взехме по-малко лошата. Много от играчите не бяха готови да продължат. Бяхме в лошо състояние. Съобщиха ни, че решението е наше. Само това мога да кажа. Щеше ми се да имахме трета опция. Самият аз не исках да излизам на терена отново. Но имахме две възможности. Така или иначе осъзнавахме, че ни чака безсънна нощ."

На това Каспер Шмайхел потвърди мнението на баща си, че той и съиграчите му са били поставени в ситуация, в която не е трябвало да бъдат поставяни. Защото не са били в състояние да вземат най-доброто решение. 

"Може би трябваше да се изчака до следващия ден. Но било каквото било, дано се поучат от това", завърши вратарят на "Лестър", визирайки УЕФА.