Смята се, руските агенти извършват хакерски операции по цял свят, но никой в Кремъл явно не се е сетил да каже на Владимир Путин, че кибер сигурността е от огромно значение.

67-годишният руски президент изглежда има инсталиран на компютрите си остарелия Microsoft Windows XP  - в кабинета си в Кремъл, както и в резиденцията си в Ново Огарьово. Поне ако се съди по снимките, които разпространява неговата пресслужба, отбелязва "Гардиън". На десктопите и на двата компютъра се виждат Кремълските кули.

"Майкрософт" спря да поддържа ъптейди за защита за Windows XP и Office 2003 още през април 2014 г. Но изглежда, че руските държавни регулации не позволяват на Путин да мине към по-новата версия - Microsoft 10, предполага британското издание. От "Майкрософт" предупреждават на сайта си, че компютри с Windows XP са по-уязвими за вируси и пробиви в защитата им.

Но Windows XP, който влезе в употребна през 2001 г., е последната операционна система на "Майкрософт", която е получила зелена светлина за употреба на компютрите на руското правителство, става ясно от сайта на "Оупън медия", който се позовава на документи на руското военно министерство. По- новият Windows 10 е одобрен само за устройства, които не съдържат държавни тайни, а това едва ли може да се каже за компютрите на Путин.

Според "Оупън медия", който е близък до опозицията руски новинарски сайт, Михаил Климарьов, шеф на руското независимо общество за интернет защита, е потвърдил, че компютрите на Путин са с Windows XP, според наличните фотографии.  

Москва води политика на лансиране на руската операционна система Astra Linux за компютрите на властта, както и собствени браузери като "Яндекс" вместо "Гугъл".

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, не коментира въпроса защо Путин продължава да използва антична операционна система на "Майкрософт".

Не е ясно колко голяма е заплахата от употребата на Windows XP за кибер сигурността на Кремъл, отбелязва още "Гардиън". Смята се, че бившият офицер от КГБ не е чест ползвател на интернет, който Путин нарича "проект на ЦРУ". 

Рускота власт се опитва да наложи контрол над интернет технологиите. Кремъл наскоро забрани употребата на смартфони без създадени в Русия приложения, а лрез февруари Путин одобри закон, който дава на Москва при определени условия правото да прекъсне връзката на страната с глобалния интернет.