Италия е първият осминафиналист на Евро 2020. В марков стил като от най-добрите си години "скуадра адзура" би и Швейцария с 3:0 на "Олимпико" в Рим с голове на Мануел Локатели в 26-ата и 52-ата и на Чиро Имобиле в 88-ата.

Селекцията на Роберто Манчини удари със същия резултат и Турция на старта. И е най-впечатляващият отбор от началото на Европейското, поне от тези, които изиграха по две срещи.

В група А Италия води с 6 т. и 6:0 голова разлика, следват Уелс - 4 т. и 3:1, Швейцария - 1 т. и 1:4, Турция - 0 т., 0:5. 

В последните мачове "сините" играят с Уелс, а другият двубой е Швейцария - Турция. Нещата изглеждат предрешени и за подгласника - "часовникарите" трябва да разчитат на убедителна победа срещу "полумесеците", а Италия да разбие и островитяните. По-вероятно изглежда лидерите да пазят сили.

Пък и Швейцария разочарова във втори пореден двубой. Но трябва да се отдаде дължимото на отбора от Ботуша, който работи като часовник дотук.

Италия демонстрира силна атака, скорост, разнообразни действия, но и типичните за футбола в тази страна тактическа дисциплина и отборен дух.

Първият гол на Локатели дойде след чудесна атака отдясно и асистенция на пробилия по фланга Доменико Берарди. Малко преди това гол на домакините не беше зачетен заради игра с ръка на Джорджо Киелини. За нещастие ветеранът напусна с контузия.

Италия рано реши нещата с втори гол на Локатели, оставен да шутира на спокойствие пред дъгата на наказателното поле в началото на второто полувреме.

Малко след това последва реакция на Швейцария. Първо Шакири се размина с гола, а след това и Цубер не успя да преодолее Донарума.

"Адзурите" обаче бързо отказаха опитите на опонента си за обрат, а в края резултатът стана класически. Италия вече в 28 поредни мача е без загуба.