Американската космическа агенция НАСА планира да прати манекен на разходка до Луната и започва конкурс за името му, съобщи DigitalTrends.

Той ще бъде част от мисията "Артемида 1", която ще е полет край нашия спътник, подготовка за бъдещо ново кацане.

Манекенът ще пътува като астронавт, в скафандър, затова и му се търси име. От НАСА са изготвили кратък списък и до края на юни призовават феновете на космическата програма да помогнат за избирането.

Опциите са: Ейс, Уарго, Делос, Дюхарт, Кампос, Шакълтън, Монтгомъри и Райджъл. Но изборът няма да става просто с гласуване за едно от тях - вместо това всяко от имената ще се изправи срещу друго в двойки, като в турнир, и всяка седмица ще се осъществява един кръг от турнира, докато накрая не останат двама финалисти. Финалът ще е на 28 юни, а на следващия ден ще бъде обявен победителят.

Всеки може да участва в турнира в Туитър, Facebook или Instagram на @NASAArtemis.

Разбира се, ролята на манекена не е само ПР-ска. Той ще бъде обграден и обсипан със сензори, които ще събират важни данни за бъдещото пътуване на истински хора. 

"Манекенът на Артемида 1 ще има два радиационни сензора, и сензори в седалката, които да записват ускорение и вибрации по време на мисията. Данни от тези и други сензори ще помогне на НАСА да защити възможно най-добре екипа на Артемида 2 и следващите мисии", обясняват от НАСА на сайта си.

Заедно с него ще има два човекоподобни торса, наречени "фантоми", направени от материали, които имитират човешки кости, меки тъкани, и органи на жена.