Франция удари Германия с 1:0 в Мюнхен от група F на Евро 2020. Зрелищен автогол си отбеляза Матс Хумелс в 20-ата минута. Защитникът бе върнат в "маншафта" за Европейското, след като селекционерът Йоахим Льов го бе отписал след Световното в Русия.

Така на Европейското по веднъж вече играха всички отбори. Това бе може би най-очакваният мач в първата фаза. И той поне донякъде оправда очакванията. Германският тим е изправен пред трудна задача - в събота излиза срещу Португалия и трябва да гони победа. Липсва му увереност и класа в завършващата фаза.

По-рано днес актуалните шампиони биха Унгария с 3:0.

Най-добрата възможност в началото на "Алианц арена" се откри пред Пол Погба в 16-ата, но той не уцели вратата. Малко след това Килиан Мбапе пробва Мануел Нойер.

Това бяха добри минути за световните шампиони, но никой не е очаквал такъв гол. В 20-ата много активният по левия фланг Люка Ернандес центрира, Хумелс не уцели топката в старанието си да я избие и видя как тя влита в горния десен ъгъл на вратата.

Германия опита да отвърне. Домакините създадоха няколко добри възможности - за Тони Кроос и Илкай Гюндоган, но те не бяха чисти.

Франция пропусна в няколко ситуции да нанесе решаващ юмрук през вторите 45 минути. Адриен Рабио изтърва в 52-ата, а два гола - на Килиан Мбапе и Карим Бензема, не бяха зачетени заради засади.

Постепенно Германия набра скорост и започна да връзва игра, но липсваше завършващият удар. Или пас. Серж Гнабри бе най-близо до изравняване, но не сполучи. Още няколко пъти имаше напрежение пред Юго Лорис. Ала и Нойер не скучаеше.

Имаше динамика и битка, но явно зрелищните мачове и на двата състава, особено на френския, направил ключова крачка към осминафиналите, се отлагат за по-нататък.

Заслужена победа на Франция.

Програмата за сряда, 16 юни

Група В: Финландия - Русия, 16:00 ч. (Санкт Петербург), БНТ 1

Група А: Турция - Уелс, 19:00 ч. (Баку), "Диема"

Група А: Италия - Швейцария, 22:00 ч. (Рим), БНТ 1