Португалия разби Унгария с 3:0 в мач от група F от Евро 2020. Точни за "трите щита" на стадион "Ференц Пушкаш" в Будапеща бяха Рафаел Герейро (84-ата минута) и Кристиано Роналдо (87-ата и 92-ата минута).

Това бе най-посетеният мач в европейския футбол от повече от година - игра се пред пълни трибуни, 61 хиляди зрители, след специално разрешение на местното правителство. И за радост на УЕФА. Може да се окаже и най-посетеният на Евро 2020, макар че има надежди за по-голям разрешен капацитет на "Уембли" във втората фаза.

Кристиано Роналдо постави следните рекорди: той е голмайстор №1 в историята на еврофиналите с 11 попадения; реализатор номер 1 на страната си със 106 гола; първият играч, участвал на 5 европейски първенства; първият, отбелязал голове на пет шампионата на континента.

През по-голямата част от мача именно Португалия изглеждаше като отборът, който търси победата. Още в 5-ата минута Диого Жота стреля от далечно разстояние, но ударът му беше избит в корнер. 4 минути по-късно крилото на "Ливърпул" отново имаше възможност да вкара, но изкара топката в аут.

В средата на полувремето халфът на "Манчестър Сити" Бернардо Силва на два пъти имаше възможност да вкара, но ударите му не достигаха целта.

Унгария отвърна в 37-ата минута, когато центриране от фаул намери Адам Салай, който игра с глава, но кълбото попадна в ръцете на Руи Патрисио. В 40-ата минута Жота стреля от чудесна позиция, но стражът на гостите Гулачи внимаваше и парира. 

През второто полувреме натискът на португалците продължи. В 47-ата минута Пепе стреля с глава след центриране от корнер, но вратарят на Унгария успя да избие удара му. В 62-ата Бруно Фернандеш игра с глава, ала ударът му се оказа твърде слаб и не затрудни Гулачи. В 68-ата халфът опита далечен шут, който беше избит в корнер. 

В 84-ата минута късметът се усмихна на иберийците. След удар на Рафаел Герейро топката рикошира в крака на Вили Орбан и влезе във вратата. Само 2 минути по-късно защитникът на унгарците отново допусна грешка, за да реши окончателно изхода на мача. 

Той фаулира резервата Рафа Силва в наказателното поле. На точката за дузпата застана Кристиано Роналдо, който не сбърка и покачи резултата на 2:0 в 87-ата минута.

В 92-ата минута звездата на "Ювентус" вкара второто си попадение (и общо 11-о на Европейски първенства), след като заобиколи Гулачи и се разписа на празна врата. Акцията бе "по ноти".

Така Португалия започна отлично Евро 2020.