САЩ и ЕС се разбраха да премахнат за период от пет години мита на обща стойност 11,5 милиарда долара върху стоки, вариращи от европейско вино до американски тютюн и алкохол.

Те бяха наложени като последица от продължилия 16 години спор между двете страни за държавните субсидии за самолетостроителните гиганти „Еърбъс“ и „Боинг“.

Брюксел и Вашингтон се ангажираха да осигурят финансиране за двете компании при пазарни условия. Те няма да наливат пари в изследвания по начин, който би ощетил другата страна.

Това е главната новина от състоялата се днес среща на върха ЕС-САЩ. Тя бе първият такъв форум с участието на президента Джо Байдън. Съюзът бе представен от председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Същевременно ЕС премахна за шестмесечен срок митата върху американските стомана и алуминий с надеждата, че ще има и ответна стъпка.

„Нека подредим нещата за този период от време, да видим как можем да се отървем от тази досада“, каза Урсула фон дер Лайен. 

Още при пристигането си на срещата Байдън заяви, че има много по-различен поглед върху нещата от предшественика си Доналд Тръмп – човека, който наложи американските мита през май 2017 г.

„От изключителен интерес за САЩ е да има добри отношения с НАТО и ЕС“, каза той в началото на срещата си с ръководителите на Европа.

Като приоритет той изтъкна необходимостта от осигуряване на добра работа за европейските и американските работници след икономическия ефект от COVID-19.

В разговорите си лидерите са наблегнали на 4 основни сфери, каза Шарл Мишел. Те са следните:

1. COVID-19. ЕС и САЩ искат да изпратят коронивируса в учебниците по история. Пътят е един – международното сътрудничество.То трябва да бъде такова, че хората по света да имат достъп до ваксини. Това може да стане по 4 начина – износ, механизма за подпомагане COVAX, дарения и и производствени капацитети. Целта на Брюксел и Вашингтон е до края на 2022 г. да бъдат ваксинирани две трети от световното население. ЕС и САЩ създават съвместна работна група за разгръщане на производството и доставката на ваксините;

2. Климатичните промени. И за това ще бъде създадена работна група за високо равнище. ЕС потвърждава лидерството си в тази сфера, както и в „зеленото“ финансиране. Брюксел иска да бъде прекратена и загубата на биологично разнообразие;

3. Търговия, цифрови и иновационни въпроси. От особена важност за Европа е задълбочаването на технологичното сътрудничество със САЩ. И Вашингтон, и Брюксел са убедени в необходимостта от реформиране на Световната търговска организация (СТО). А в рамките на Г-7 двете страни са обсъдили постигането на равни усломия в международното данъчно облагане, което трябва да е прозрачно;

4. Демокрация, мир и сигурност. Сред основните дискутирани въпроси е бил този за иранската ядрена програма. ЕС поддържа отворен канала за диалог с Техеран, за да бъде претотвратена ескалация, която би мотла да бъде опасна не само за региона, но и за целия свят.

Тези 4 точки са залегнали и в разпространеното след срещата на върха съвместно изявление.

Главните съперници, заплашващи ЕС, са Китай и Русия, каза Фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че нарушаването на човешките права в Китай е главният въпрос, който го разделя от Съюза и го превръща в негов системен съперник. 

„Няма никакъв спор, че сме икономически конкуренти и затова ни трябват инструменти. Трябват ни инструменти за сигурност в рамките на цифровия пазар – например набор от инструменти, какъвто са 5G мрежите, но също така преки чужди инвестиции, скрининг на инвестициите, за да се гарантира, че има равни условия“, заяви председателят на Комисията.

За пореден път Фон дер Лайен каза, че отношенията между ЕС и Русия постоянно се влошават.

„Бихме искали те да бъдат по-предвидими. ЕС е против нарушенията на международното право и човешките право. Бихме искали да ограничим опитите на Русия да омаловажи ЕС и да работим заедно по въпроси като общественото здраве“, каза тя.

ЕС е изразил това становище пред Джо Байдън. Американският президент отпътува след срещата за Женева, където утре ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.