48 на сто от българите смятат, че има ръст на корупцията през последните 12 месеца. По този показател страната ни се нарежда на трето място в ЕС след Словения (51 процента) и Кипър (65 на сто), при средна стойност за Съюза 32 процента.

Това е едно от заключенията на изследването "Европейски корупционен барометър", проведено от "Трансперънси интернешънъл" между октомври и декември миналата година, в което са взели участие 40 000 жители от 27 страни членки. 

Според организацията здравните грижи са били особено засегнати от корупцията. Въпреки че едва 6 процента от анкетираните, казват, че са платили подкуп, за да получат достъп до такива грижи, 29 процента от анкетираните признават, че разчитат на лични връзки, за да получат привилегирован достъп до тях. Близо половината от анкетираните французи казват, че са използвали лични връзки за достъп до обществена услуга през последните 12 месеца.

Данните за България са притеснителни не само поради присъствието на страната ни в челните места на позорни индекси. Анкетираните българи са 3000 - само от Германия, Франция и Румъния изследваните са повече като общ брой.

Наред с ръста на корупцията през последните 12 години, България заема второ място в ЕС и по друга негативна тенденция - контрол на частните интереси над правителството. 68 процента от анкетираните българи смятат, че влиятелни бизнесмени въздействат над властта в свой интерес, като при средната стойност при европейците е 53 процента. Пред нас са единствено словенците - 70 процента.

Даден е пример с Германия, където депутати от консервативната управляваща партия бяха обвинени за лобиране с цел закупуване на маски. 60 процента от анкетираните германци смятат, че правителството е под влиянието на групи, защитаващи частни интереси.

Страната ни е на първо място по изнудването с цел издействане на сексуални услуги (17 процента). Следвана е от Румъния и Хърватия (по 13 процента).

Честота на подкупите в сектора на здравеопазването, съобщена от анкетираните, е била най-висока в Румъния и България (съответно 22 и 19 процента), докато прибягването до лични връзки е най-често срещано в Чехия и Португалия (съответно 54 и 46 процента).

В изследването си "Трансперънси интернешънъл" призовава правителствата на страните членки на ЕС да удвоят усилията, за да гарантират справедливо и равнопоставено излизане от настоящата пандемия. Унгария и Полша пък са упреквани, че са страни, използващи здравната криза като претекст, за да подкопават демокрацията чрез нови разпоредби.