Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева ще бъде сменена, съобщи във вторник премиерът Стефан Янев. Това ще стане с предложение на министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

"Очевидно, че настоящият директор на Агенцията по вписванията не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората. Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа, така че министърът на правосъдието ще предложи вариант как да се върви в тази посока", обясни Янев.

Миналата седмица Стоилов назначи проверка на агенцията и директорката заради "сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри върху длъжностни лица по регистрация".

Това съобщиха от ведомството, след като малко по-рано здравният министър Стойчо Кацаров призова колегата си "да се провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност".


Поводът е отказът от агенцията за вписване на новите ръководства на болниците "Лозенец" и "Александровска". Отказът за "Лозенец" е заради съдебно определение, след като досегашният директор на лечебното заведение Любомир Спасов обжалва уволнението си. А невписването на назначения от Кацаров нов Съвет на директорите на "Александровска" от агенцията обясниха с разминаване в текстове от представането от здравното министерство документация.

По-късно пред медии Кацаров на няколко пъти подчерта, че Агенцията по вписванията има задължения единствено да впише смяната, ако са предоставени всички изисквани по закон документи, а не да тълкува или да се изказва по същество. Той коментира и случая с "Лозенец".

"Агенцията е изчакала да стартира процедурата по вписване до минутата - тъй като там се регистрира и по минута - до минутата, в която е подадено възражение. В продължение на два дни тя е чакала да се пусне възражението, за да откаже", каза министърът и заключи, че "тази работа е нагласена".

През 2018 г. Козарва, която е истински "ветеран" по брой министри на правосъдието, които е "надживяла" на поста, отново влезе в медийния фокус, след като се разбра, че си е раздала годишни бонуси. Това стана след срива на Търговския регистър, който затрудни гражданите, стопанския оборот и остави доста съмнения дали не е поръчково инсцениран. 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.