Словакия се наложи над Полша с 2:1 в мач от група E на Евро 2020. Головете на стадион "Газпром арена" в Санкт Петербург отбелязаха Войчех Шчесни (автогол в 18-ата минута), Карол Линети за 1:1 (46-ата) и Милан Шкриняр (69-ата).

Полският вратар влезе в историята, но едва ли този факт ще го зарадва. Той е първият страж във всичките проведени европейски първенства, който си отбеляза автогол.

Това се случи след пробив отдясно на Робърт Мак, който премина покрай няколко полски защитници и стреля към вратата. Шутът му щеше да излезе в аут от близкия ъгъл на Шчесни, но стражът нещастно отклони топката в собствената си врата.

Въпреки неприятното начало Полша можеше да отговори само 8 минути по-късно. Перфектно центриране намери главата на Мачей Рибус, но левият бек на "Локомотив" (Москва) прати кълбото далеч над вратата. През 27-ата минута Шчесни се наложи да избива удар с глава на противников футболист.

До края на първото полувреме открити положения за двата отбора липсваха и нищо не предвещаваше ударното начало на "Дружина полска". С бързи подавания на кратка дистанция по модела "тики-така" поляците пробиха словашката защита. Карол Линети стреля слабо от малкото наказателно поле и след неубедителна намеса на Дубравка кълбото се изтърколи във вратата.

Полша продължи да притиска противника си и макар да нямаше чисти възможности да реализира, сякаш голът бе само въпрос на време. Мачът се преобърна през 62-ата минута, когато Гжегож Криховяк си изкара втори жълт картон, след като фаулира Якуб Хромада.

Словакия отново поведе в 69-ата минута. След центиране от корнер топката овладя Милан Шкриняр в наказателното поле и технично прониза мрежата зад Шчесни.

Въпреки че бяха останали 10 души на терена, поляците поизпотиха своя противник. В 88-ата минута Левандовски се размина на косъм с топката след центриране от корнер, а в 91-ата удар на Ян Беднаред мина на сантиметри от лявата греда.

В крайна сметка Словакия удържа на натиска на по-класния си съперник и започна отлично Евро 2020 с ценни 3 точки.