Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е предложен за член на управителния съвет на руската държавна петролна компания "Зарубежнефт". Това става ясно от разпореждане на руското правителство, подписано от премиера Михаил Мишустин и разпространено снощи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Премиер на Франция от 2007 до 2012 г., Фийон ще се нареди по този начин сред "представителите на Руската федерация" в ръководството на дружеството, което се занимава с разработване и експлоатация на находища на горива по-специално в чужбина.

Осъден през 2020 г. на пет години затвор във връзка с афера за фиктивни назначения, която провали президентската му кампания през 2017 г., Фийон може да влезе в руската компания само като президент на "Аптерас Сарл" - основана от него консултантска фирма, която вече работи с френски предприятия, действащи в Русия.

Одобрението от страна на "Зарубежнефт" изглежда ще е само формалност. В ръководствата на руски петролни компании вече участват и други бивши високопоставени служители от други държави, напомня агенцията.

Основана през 1967 г., "Зарубежнефт" имаше задачата да предоставя техническа помощ на страните - приятели на Съветския съюз, където да строи по-специално петролна инфраструктура и да развива местните находища на горива. Компанията е участвала в редица проекти например в Алжир, Афганистан, Виетнам, Египет, Индия и Сирия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.