Бизнесменът Васил Божков обяви, че се връща в България и не се страхува от евентуалното си арестуване още на границата, защото има кандидат-депутатски имунитет.

Той направи това изявление в предаването в "ЕвроДикоф" - пред Сашо Диков и журналиста Станислав Цанов, цитиран от вестник "Сега".

Божков, който се намира в Дубай и има 18 обвинения в България, обясни, че ще се върне най-късно няколко дни след изборите. От думите му излезе обаче, че обмисля връщане още преди вота, но нямало да каже точно кога, от съображения за сигурност. Ако ще се позовава на кандидат-депутатски или депутатски имунитет, то той трябва да е сигурен, че ще влезе в парламента.

Божков отново критикува американските власти, че са го сложили в санкционния списък по закона "Магнитски". В същото време обаче обяви, че сега може американците да не го искат, но утре може и да поискат да работят с него. Той все пак се оплака, че заради американските санкции като се прибере в България няма да може да си плати дори тока и водата, а дори нямало да има кой да му продаде хляб.

Според Божков неговата партия "Българско лято" щяла да вземе 18 на сто на предстоящите избори и да бъде в челната тройка. На въпрос дали ще иска помощ от руснаците, Божков обяви, че те нямало какво да му помогнат и че той брани само националните интереси. Бизнесменът каза, че Путин е силен президент, но и в Русия имало диктатура, която обаче все пак била по-мека от тази на Борисов.

Божков похвали Тръмп като добър американски президент. В същото предаване "ЕвроДикоф" се включи и намиращият се в Белград бивш банкер Цветан Василев, който обяви, че когато е сигнализирал американските власти по закона "Магнитски" преди години, българската прокуратура веднага образувала дела срещу неговата дъщеря и неговата съпруга. На въпрос дали и той живее с по 1-2 млн. евро като Васил Божков, Василев заяви, че живеел с много по-малко пари.

Бившият банкер дори обяви, че имал много тежки моменти, в които едва оцелявал. Василев е на мнение, че от него е тръгнала процедурата по закона "Магнитски" и че той се радвал, че едно от лицата в списъка е точно на Делян Пеевски.

По думите на бившия банкер той вече е политически и икономически труп. Василев защити Божков, като обяви, че неговото място не било редом до Пеевски в американския списък, защото също бил преследван от българската прокуратура.