Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков ще води листите на партията си "Българско лято" в София, стана ясно днес. Божков, който е с 18 обвинения в България и санкциониран по закона "Магнитски", ще е кандидат в 24-ти и 25-и многомандатен избирателен район.

Самата партия "Българско лято" е в списъка на санкционираните от САЩ свързани юридически лица, но българският Изборен кодекс няма текстове, които касаят случая, както обясни снощи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По отношение на повдигнатите обвинения няма ограничения - обвиняемият е невинен до доказване на противното и може да се кандидатира на всякакъв публичен пост.

Явяването на "Българско лято" на вота не е без свои вътрешни проблеми - вчера местните функционери оттеглиха листата в Пловдив-град, без ясна причина.

Божков не е и единственият подсъдим в кандидат-депутатските листи. В този ексклузивен български клуб влиза и бизнесменът Ветко Арабаджиев, който води пловдивската листа на "Движение заедно за промяна", оглявявана от друг бизнесмен и политик - Александър Томов.

Съпругата му Маринела Арабаджиева също е кандидат-депутат на партията, но в Бургас. Семейство Арабаджиеви са под домашен арест за участие в организирана престъпна група. Въпреки политическите им амбиции, съдът реши, че няма да замени мярката им с по-лека заради предизборната кампания.