Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Вашингтон през юли, за да се опита да реши спора между Германия и САЩ за строежа на „Северен поток 2“. Газопроводът е почти готов, но Вашингтон заплаши със санкции всички страни, които участват в прокарването му.

Посещението на Меркел в Белия Дом ще се състои на 15 юли и ще бъде първото й след избирането на Джо Байдън за президент и нейно последно като действащ канцлер.  Темите за разговор са многобройни, но най-важна си остава съдбата на „Северен поток 2“. САЩ са против газопровода от самото начало, тъй като той заобикаля Украйна и може да постави Европа в зависимост от Москва.

Германия пък вижда в него начин да постигне климатичните си цели. Администрацията на Байдън обаче показа готовност да намери компромис в този спор, за да подобри силно влошените по времето на Тръмп отношения с Германия и ЕС. От друга страна пък противниците на газопровода в Германия се увеличават, като най-голяма заплаха за довършването му е Зелената партия - сигурен участник в следващото правителство на страната след изборите през септември.

"Зелените" се обявиха твърдо против пускането в експлоатация на „Северен поток 2“.

Във Вашингтон среща по тази тема вече проведоха външнополитическият съветник на Меркел Ян Хекер и съветникът по сигурността на Байдън Джейк Съливан. Предварителното им сондиране е било конструктивно, съобщиха в Берлин.

Съдбата на газопровода зависи и от условието, което Германия постави на Русия, а именно - да продължи да доставя газ транзит през Украйна. Миналата седмица обаче руският президент Владимир Путин изненада всички, като обяви, че транзитът през Украйна зависи от това доколко Киев се съобразява с политическите изисквания на Москва към Украйна.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.