Санкциите за предотвратяване на завършването на германо-руския газопровод "Северен поток-2" щяха да са контрапродуктивни, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от ДПА, съобщи БТА.

Американският президент бил против проекта от самото начало, но налагането на санкции сега, когато той е почти завършен, би било "контрапродуктивно от гледна точка на нашите европейски отношения", според прессъобщение на Белия дом. Съюзниците на Вашингтон в Европа знаели за позицията му по въпроса.

Миналата седмица американското правителство официално се отказа от санкциите срещу германската компания, която ръководи строителството на оспорвания газопровод. 

Очаквано решението на Белия дом бе приветствано от Германия в лицето на канцлерката Ангела Меркел. Тя обеща да обсъди проекта с Байдън на срещата на върха на Г-7 след месец. 

Според повечето анализатори, ходът на Байдън е доказателство, че администрацията му ще даде приоритет на единството със съюзниците пред опасенията за разрастване на руското енергийно могъщество. 

Проблемът на Байдън обаче тепърва ще се засилва, пише CNN, заради увеличаващото се напрежение между Белия дом и редица влиятелни членове на Демократическата партия, които искаха твърд курс по отношение на руската тръба. 

Подводният газопровод, свързващ Русия и Германия, от години е подложен на остра критика от Вашингтон и някои източноевропейски страни, според които това ще направи Европа по-зависима от руските енергийни доставки. Германското правителство обаче отказа да спре строежа с аргумента, че това е търговско начинание - въпреки наложените върху него санкции. А продължаването на налагането на санкции бе гласувано и от двете камари на американския Конгрес в края на 2020 г. - при това с огромно мнозинство и с консенсус между Демократическата партия и Републиканската партия. В приетия закон фигурира и налагане на санкции срещу "Турски поток" в частта му, която минава в Европа, в това число и през България - въпреки че у нас предишното правителство нарича тръбата "Балкански поток".

Газопроводът е почти завършен. В германски води предстои да бъдат положени още 13,9 километра от едната и 16,8 километра от другата страна, припомня БТА.