Изцяло ваксинираните граждани на ЕС и преболедувалите COVID-19 ще могат да се движат свободно из Съюза.

За това са се споразумели днес постоянните представители на 27-те страни членки в Брюксел, съобщи говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд.

Посланиците приеха актуализиране на препоръките за пътуванията.

Предвижда се лицата, които са напълно ваксинирани или преболедували коронавируса, да могат да пътуват свободно от една държава в друга, стига да са били инжектирани с последната доза 14 дни преди пътуването, заявиха трима европейски дипломати.

Това ще позволи на напълно ваксинираните туристи да избягват тестове или карантини и ще разшири списъка на регионите, от които е безопасно да се пътува.

Ограниченията за другите пътуващи трябва да се основават на степента, в която COVID-19 е под контрол в съответната държава на произход.

Посланиците се разбраха и за хармонизиране на валидността на тестовете, които трябва да зе извършват преди пътуването. Тя е 72 часа за PCR тестовете, 48 за бързите антигенни тестове.

Приетата днес актуализация е предложена само преди 10 дни от Комисията, припомни Виганд. ЕК приветства бързото одобряване от страна на посланиците.